Preskočite na glavni sadržaj

'Kino na rubu' predstavlja medijskog umjetnika Vladislava Kneževića

Programski filmski ciklus zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti 'Kino na rubu' 23. studenog predstavlja Vladislava Kneževića, medijskog umjetnika čiji je opus primjer imanentne povezanosti i zajedničkog ishodišta likovne i filmske umjetnosti.
vrijeme: 23.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.msu.hr

Knežević se u svom radu fokusira na audiovizualna istraživanja koristeći videomaterijale, fotografiju, mikroanimaciju, stereoskopsku 3D tehniku i različite varijante generativnog elektroničkog zvuka u nastojanju stvaranja predispozicija za mogući razvoj filmskog medija.
 
Kako se ističe u najavi, koncepti koje Knežević razvija povezani su s problematikom i posljedicama znanstveno-tehnoloških istraživanja na ljudsko iskustvo, rubna područja znanstvenih teorija i stvarnosnih kategorija te digitalne estetike i percepciju novomedijskih slika.
 
U razgovoru uz projekciju filmova posjetitelji će moći saznati, među ostalim, kako tehnologija i znanost utječu na umjetnost, kakav je odnos naracije i vizualnog u filmu, jesu li likovno i auditivno kao osnova filma potisnuti dominacijom narativa.
 
U dvorana Gorgona MSU prikazat će se njegovi filmovi "Colonello Futurista", 2019., "Null Cone", 2022. "Binary Pitch", 2013., "Imploder", 2020. i "Aqualia", 2021.
 
Vladislav Knežević (1967., Zagreb) studirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i na De Vrije Academie u Den Haagu. Profesionalno se bavi televizijskom režijom  postavio je standarde različitih TV formata (Drugi Format, Modul 8, Briljanteen, Animatik, Videodrom, Nove Kolekcije, Heureka).
 
Koautor je nekoliko kompjutorski generiranih videospotova elektroničke glazbe na kojima je radio kao redatelj, emitiranih na TV postajama MTV Europe, VIVA, MCM.
 
S umjetničkim, eksperimentalnim filmovima koji su mu primarni interes od 1989., sudjelovao je na festivalima i izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Redatelj je dokumentarnih TV filmova Nove Tendencije predstavljenog na Venecijanskom Biennnalu arhitekture 2014. i dokumentarnog serijala o ljudskim pravima Crna Kutija.
 
Za svoj je rad višestruko  nagrađivan, radio je kao kurator filmskih i TV projekata i prezentacija eksperimentalnog filma i suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivač je i kurator prvih pet izdanja 25 FPS-a - Festivala eksperimentalnog filma i videa.
 
"Kino na rubu" predstavlja suvremene hrvatske autore koji djeluju na rubu filmskog roda, kroz eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film, s naglašenim likovnim izrazom i visokim umjetničkim standardima u izražavanju filmskih vizija. Ulaz na program je besplatan! (Hina)