Preskočite na glavni sadržaj

Kino magistrala: provokativna slovenska komedija o milenijalcima stiže u riječko Art-kino

Peti u nizu premijernih programa Kino magistrale u Art-kinu provokativna je slovenska komedija o milenijalcima 'Prasica', renomirane slovenske redateljice Tijane Zinajić. Riječka premijera filma održava se u utorak, 14. lipnja, u 21,30 sati, u Ljetnom Art-kinu, uz gostovanje redateljice filma, producentice Lije Pogačnik, glumca Tosje Flakera Berce i glumice Anuše Kodelja.
vrijeme: 14.06.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.art-kino.org/hr/

Film prepun boja, dinamičnih dijaloga i odlične glazbe suvremenog urbanog štiha progovara o mladima danas, iz perspektive mlade slikarice Eve (Liza Marijina) u ne osobito sređenim životnim okolnostima koje, čini se, nikako da se pomaknu sa svoga mjesta: njezina kreativna energija na izuzetno je niskim granama; motivaciju za rad u knjižari posvećenoj chick-lit književnosti i dalje ne pronalazi; potajno je zaljubljena u svog cimera Blaža (Tosja Flaker Berce), ali održava vezu s oženjenim mentorom Jakobom (Jure Henigman); njena najbolja prijateljica i cimerica Nina (Anuša Kodelja) sprema se emigrirati u Berlin; iz stana će se uskoro morati iseliti zbog neplaćanja stanarine; njezina menstruacija još uvijek kasni…

Prvi film renomirane slovenske kazališne redateljice Tijane Zinajić, nastao prema nagrađenom scenariju dramatičarke Ize Strehar, alter je komedija o generaciji tzv. milenijalaca koja pokušava biti njihovim ogledalom, u vizuri koju je redateljica upakirala u estetiku muzičkih video-spotova.

Film je na prošlogodišnjem Festivalu slovenskoga filma osvojio čak sedam nagrada (najbolji film, scenarij, glavna i sporedna glumica, produkcija i kostimografija te nagrada publike na najbolji film), a dosadašnja kritika posebno je istaknula glumačku kreaciju glavnog lika u izvedbi Lize Marijine.