Preskočite na glavni sadržaj

KineDok – online projekcije dokumentarnih filmova uz razgovore s autorima

KineDok – online projekcije dokumentarnih filmova uz razgovore s autorima
Odabrani dokumentarni filmovi iz ovogodišnje selekcije KineDoka bit će dostupni za gledanje online jednom mjesečno, popraćeni razgovorom na Facebook stranici, počevši od listopada 2022!
KineDok je alternativna distribucija europskih dokumentarnih filmova koja okuplja oko 180 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. Ova međunarodna kinozajednica povezuje publiku i autore dokumentarnih filmova, a projekcije se održavaju u galerijama, kafićima, parkovima, šumama, dvorištima, klubovima, trgovima, knjižnicama, svugdje gdje se može postaviti platno i projektor.
 
U sklopu KineDok ONLINE programa, od listopada 2022. do ožujka 2023., održat će se ukupno šest online projekcija s razgovorima. Filmovi će biti dostupni besplatno, s prijevodom, iz bilo koje KineDok partnerske zemlje (Češka, Slovačka, Rumunjska, Hrvatska, Mađarska, Gruzija i Poljska).
 
Jedan od filmova je i film Žica autorice Tihe K. Gudac, koji je dio europskog projekta pod nazivom Granice. Riječ je o serijalu dugometražnih filmova koji govore o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. Serijal je dobio potporu za TV prikazivanje Potprograma MEDIA te je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za manjinsku koprodukciju. 
 
Serijal su producirali Frederik Nikolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška), Lukas Trimonis (Inscript, Litva) te Viva Videnović (Urgh!, Slovenija). 
 
Filmovi u selekciji uz termine održavanja:  
 
LISTOPAD: Mornar (2021, Lucia Kašová, Slovačka)
Film dostupan: 6. listopada - 11. listopada
Online razgovor na Facebooku: 10. listopada
 
Biografski portret osamdesetogodišnjeg legendarnog pomorca Paula Erlinga Johnsona koji na kraju života traži odgovor na pitanje gdje je granica između sebičnosti i slobode. Na svojoj maloj brodici kraj otoka u južnim Karibima razmišlja o svojim životnim izborima i ispire svoju usamljenost pivom i litrom votke dnevno.
 
STUDENI: Jedinica intenzivne skrbi (2021, Adéla Komrzý, Češka)
Film dostupan: 10. studenog - 15. studenog
Online razgovor na Facebooku: 14. studenog
 
"Kako živjeti dobar život s bolešću?" Ovo pitanje postavljaju Kateřina Rusinová i Ondřej Kopecký, pioniri češke palijativne medicine u Općoj sveučilišnoj bolnici u Pragu. U intimnim razgovorima s pacijentima, traže odgovore na pitanja koja su nekonvencionalna u svijetu moderne medicine. Prema njima, palijativnoj skrbi u fokusu je život, koji za pacijenta može biti dobar, pa čak i ako neće biti dug.
 
PROSINAC: Kuća lutaka (2020, Tudor Platon, Rumunjska)
Film dostupan: 8. prosinca - 13. prosinca
Online razgovor na Facebooku: 12. prosinca
 
Redatelj Tudor Platon odlazi sa svojom bakom i njezinim prijateljicama na vikendicu u rumunjskom selu. Tradicionalni blagdan, isprepleten stvarnim pričama, radostima i brigama sedamdesetogodišnjih gospođa, daje uvid u njihove živote, dugogodišnje prijateljstvo i generacijsko razumijevanje.

SIJEČANJ: Tobi u bojama duge (2021, Alexa Bakony, Mađarska)
Film dostupan: 12. siječnja - 17. siječnja
Online razgovor na Facebooku: 16. siječnja
 
Kako sa 16 godina razumjeti i ispravno komunicirati svoj identitet s okolinom? Tobi u bojama duge je priča o pronalaženju vlastitog rodnog identiteta, razumijevanju, međusobnom poštovanju i prihvaćanju sebe kao osobe.

VELJAČA: Žica (2021, Tiha K. Gudac, Hrvatska)
Film dostupan: 9. veljače - 14. veljače
Online razgovor na Facebooku: 13. veljače
 
Kad je Slovenija postavila željeznu ogradu na području uz rijeku Kupu, Hrvatska je postala tampon zona za priljev izbjeglica koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, pokušavajući stići do Zapadne Europe. Ograda je stvorila sasvim novu dinamiku tog područja. Ono sada privlači nacionaliste s ekstremne desnice, aktiviste za ljudska prva, političare, policijske ophodnje i graničnu policiju, migrante i izbjeglice na putu prema Europi.
 

OŽUJAK: Sunny (2021, Keti Machavariani, Gruzija)
Film dostupan: 9. ožujka - 14. ožujka
Online razgovor na Facebooku: 13. ožujka
 
60-godišnja Sunny bivša je učiteljica koja sada zarađuje za život intervjuirajući ljude od vrata do vrata za potrebe sociološke studije. Ona nas vodi u uske ulice Tbilisija, otkrivajući nam različite stanove, kuće, načine života, nade, strahove i stavove gruzijskih građana o aktualnim političkim i društvenim pitanjima.
 
Više informacija i detalja potražite na službenoj stranici KineDoka te na Facebook stranici
 
Izvor: HAVC