Preskočite na glavni sadržaj

KIN-O-ZVUK: Gostovanja u Sisku i Rijeci

Novi projekt KIN-O-ZVUK donosi projekcije igranog, crno-bijelog nijemog filma 'Birtija' iz 1929. godine redatelja Joze Ivakića, uz izvedbu originalno skladane glazbe LHD-a uživo u nekoliko gradova! Prva izvedba ove godine održat će se u Sisku, na otvaranju obnovljenog kulturnog infocentra Holandska kuća 26. travnja, a potom i u Rijeci, u sklopu Impulse Festivala, 28. travnja, u Art kinu Croatia.
vrijeme: 26.04.2024. - 28.04.2024.
mjesto: Sisak / Rijeka
url: https://www.facebook.com/Birtijakinozvuk

Podsjećamo, LHD ozvučili su hrvatski nijemi film „Birtija“, nastao prošlog stoljeća u produkciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, a kojeg je digitalno restaurirala Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva. Sisački LHD su tako originalnom glazbom premostili vremensku udaljenost od nastanka filma do današnjih dana i upotpunili dramaturgiju priče svojim specifičnim glazbenim autorskim potpisom. Film je digitalno restauriran uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra 2020. godine. Restauracija je provedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film, pri čemu su korišteni izvornici na zapaljivoj, nitratnoj filmskoj vrpci.    
 
„Birtija“ donosi priču o alkoholizmu i njegovim posljedicama na obitelj, zajednicu i pojedinca ovisnika. Iako je radnja smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća, kad je film i nastao, donosi bezvremenski i još uvijek aktualan prikaz ovisnosti i njezina negativnog  i razornog utjecaja.
 
Sljedeće izvedbe su u Velom Lošinju 19.05. u Kinu Veli Lošinj, kao dio kulturne manifestacije Veloselski ritam, te 04.06. u Karlovcu i odmah potom 06.06. u prostoru Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.
 
Nositelj projekta je Udruga ljubitelja filma RARE, a on se realizira uz potporu HAVC-a i Ministarstva kulture i medija RH, te u partnerstvu s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva.