Preskočite na glavni sadržaj

KGZ: Digitalizirana zagrebačka baština: 2007. - 2022.

KGZ: Digitalizirana zagrebačka baština: 2007. - 2022.
Knjižnice grada Zagreba organiziraju stručni skup posvećen projektu Digitalizirana zagrebačka baština koji se provodi petnaest godina.

Svrha je projekata digitalizacije objavljivati digitalne preslike izvornika koji predstavljaju razvoj grada, istaknute pojedince i ustanove, glazbu, književnost, kazališne i ostale kulturne i sportske događaje koji su obilježili život Zagreba te upoznavati čitatelje s pisanim i tiskanim dokumentima te audiovizualnom građom koja svjedoči o povijesti grada i potrebi da se njegovo postojanje prati, bilježi i prezentira.

Od 2007. do 2022. godine u okviru projekta digitalizirano je i objavljeno 880 jedinica građe – 341 knjiga, 25 časopisa, četiri rukopisa, 67 jedinica sitnog tiska, 64 jedinice notne građe, tri gramofonske ploče, dva nacrta grada Zagreba, 170 jedinica grafičke građe i 212 zvučnih zapisa. To čini ukupno oko 96 tisuća stranica, 20 tisuća minuta, odnosno četiri terabajta podataka.

Projekt prvenstveno doprinosi povećanju dostupnosti knjižničnih sadržaja, razvoju knjižnične djelatnosti, stručnom usavršavanju djelatnika, kao i suradnji s drugim baštinskim ustanovama.

Digitalizirano blago KGZ-a istražite na poveznici:
Digitalizirana zagrebačka baština→



Zbirka digitalizirane baštine Zagreba sastavnica je Europeane, portala digitalne knjižnice europske kulturne baštine i portala Znameniti.hr, koji okuplja digitaliziranu građu hrvatskih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih ustanova o velikanima hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i javnog života.


Objava: 01.12.2022.
Vidi i:
Skriveno blago zaštićenog fonda Glazbenog odjela Gradske knjižnice u Zagrebu