Preskočite na glavni sadržaj

KGZ: Angie Firm Penava proglašena najčitateljicom 2022. godine

Najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba 2022. godine proglašena je dvanaestogodišnja Angie Firm Penava, članica Knjižnice Savski gaj. Ona je lani pročitala i posudila ukupno 140 knjiga, što znači da je čitala više od dvije knjige tjedno, priopćeno je iz KGZ-a.
vrijeme: 11.05.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.kgz.hr

Voli čitati nakon škole kad završi svoje aktivnosti i zadaće, a najviše prije spavanja. Najdraže knjige su joj Vozači; Kopači; Letači – serijal tuljaka  (Terry Pratchett), Amari i braća noći (B. B. Alston), Zmaj ispod Staroga grada (Krunoslav Mikulan) i mnoge druge. Osim čitanja omiljenih pustolovnih i fantastičnih romana, u slobodno vrijeme trenira badminton, crta, svira gitaru, glumi, uči engleski i druži se s prijateljicama.
Kao pobjednici među 40 finalista, Angie su uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga Knjižnica grada Zagreba do 18. godine, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Ibis grafika, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Školska knjiga i Muzejski dokumentacijski centar;  godišnja pretplata za predstave – dar Gradskog kazališta Žar ptica te Logitech Zone Vibe 100, bežične slušalice od strane tvrtke Microline.

Ovim projektom već godinama nastojimo kod populacije tinejdžerske dobi poticati zanimanje za knjigu, istaknula je Ismena Meić, pomoćnica ravnateljice Knjižnica grada Zagreba. Tome pridonosi i besplatan upis djece do navršenih 15 godina, projekt koji ne bi bio ostvariv bez osnivača, Grada Zagreba. U protekloj godini besplatno članstvo koristilo je ukupno više od 45.000 djece što i dalje potvrđuje opravdanost ove mjere poticanja čitanja i korištenja knjižnica.
Izbor Najčitatelja godine organizira se već dvadeset i dvije godine zaredom i do sada je dvadeset i dvoje djece ponijelo tu titulu, a jedne godine proglašena su čak dva najčitatelja. Ovogodišnjih 40 finalista okupit će se u petak, 12. svibnja 2023. na završnoj svečanosti uz dodjelu nagrada i mlade glazbenike škole El Musicante.

Više informacija dostupno je i na poveznici: 
https://www.kgz.hr/