Preskočite na glavni sadržaj

Kazališna galerija 'Gavella' novi projekt kazališta 'Gavelle'

Gradsko dramsko kazalište 'Gavella', u očekivanju dovršetka radova na obnovi nakon potresa, pokrenulo je Kazališnu galeriju 'Gavella' u Petrinjskoj 13, gdje putem instalacije 'Prozor u Frankopansku 10' nudi audio-vizualni 'hodogram' kroz svoj aktualni repertoar.
vrijeme: 14.09.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.gavella.hr/

Kako ističu iz Gavelle, to je kazalište od zagrebačkog potresa u ožujku 2020. izmješteno iz svojih prostora u Frankopanskoj ulici. Kazališna galerija "Gavella" u Petrinjskoj 13 još je jedna akcija u nizu Gavellinih nastojanja da kreativno živi i dok je "izvan kuće", a osmišljena je s ciljem da ostane njezinim produkcijskim dijelom i po povratku u Frankopansku.
 
Novi prostor programski želi biti otvoren pretapanju kazališta i drugih umjetnosti i medija – likovnosti, novih medija, glazbe, svjetlosnih intervencija, radiofonije, dizajna, fotografije..., tražeći radove u čijim se konceptima spajaju izvedbeno i izložbeno. Kazališna galerija "Gavella" tako će postati svojevrsnim prostorom-poligonom, mjestom suradnje i susreta, suigre s publikom, poručuju iz Gavelle.
 
Od 15. rujna, u sklopu Artupunkture, galerija "Gavella" dom je audio-vizualnom radu "Prozor u Frankopansku 10", koji spaja elemente građevinskog materijala s kazališnim kostimom, rekvizitom, krhotinama scenografije i audio isječcima iz predstava koje su na repertoaru toga kazališta.
 
Time oblikuje snoliko prizorište pomalo nalik onome na pozornici, u nekoj zamišljenoj predstavi, ali istodobno prizivajući i ozračje gradilišta.
 
Ovakav prostorni postav susreće se sa zvučnim zapisima i svjetlosnim intervencijama, tako da posjetitelji mogu odabrati audio-isječak iz neke od Gavellinih predstava, koji potom ozvučuje prostor. Uz odabrani naslov / zvučni zapis mijenja se i svjetlosna situacija te atmosfera u galeriji, kroz eho žive izvedbe i s time povezane asocijacije, zamišljanja, prisjećanja.
 
"Prozor u Frankopansku 10", što je adresa kazališta "Gavella", tako postaje audio-vizualnim "hodogramom" kroz naš aktualni repertoar, ističu iz Gavelle. "Ovim radom želimo stvoriti začudan prostor u kojem naše predstave supostoje i iznova se sanjaju, ali i – vrlo konkretno i nimalo izmaštano – ponovno podsjetiti na to da kazalište Gavella u još jednu sezonu ulazi s nestrpljivim očekivanjem u što skori završetak građevinskih radova u Frankopanskoj 10", poručuju.
 
U osmišljavanju i izradi rada sudjelovali su Marita Ćopo, Dubravko Mihanović i Tomica Hrupelj kao autori koncepta, autorica prostornih instalacija je Marita Ćopo, koja s Tomicom Hrupeljem potpisuje scenografiju. Oblikovanje zvuka potpisuje Chistian Kanazir, a svjetla Marko Matošić. (Hina)