Preskočite na glavni sadržaj

'Kavana na Opatovini' otvara u četvrtak 39. Histrionsko ljeto

Ovogodišnje Histrionsko ljeto otvorit će u četvrtak, 11. srpnja, premijera predstave 'Kavana na Opatovini' u režiji Ivana-Gorana Viteza, moderna adaptacije Goldonijeve 'Kafetarija' u izvedbi glumačke družine Histrion, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 11.07.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://histrion.hr/

Goldonijeva komedija "Kafetarija" datira iz sredine 18. stoljeća kada je kava bila skup napitak koji je tek ulazi u modu, a kavane su bile okupljalište modernog svijeta. Glumačke družine Histrion simboliku Goldonijeve kave spajaju s tradicijom ispijanja "kavice" u zagrebačkom miljeu, pa će u parku na Opatovini tako osvanuti kavana gospona Rudija, uz kladionicu šjor Bepa. Kavanu vodi Rudi, entuzijast i zaljubljenik u kavu, koji kao pravi Purger vjeruje da fina kavica rješava sve probleme.
 
Autorica prilagodbe Petra Mrduljaš objasnila je kako dva pola, od kojih je jedan pol - kladionica, a drugi - kavana, vrlo dobro pristaju u današnji Zagreb.
 
"Zagreb ima dugu tradiciju ispijanja kavica i to je kult sam po sebi, a nažalost broj kladionica danas dostiže broj kafića", istaknula je Mrduljaš
 
Između ta dva 'društvena pola' našao se mladi nogometaš Marko Angelek, koji je opsjednut kladionicama i koji svoju ovisnost pokušava izbiti iz glave kavicom, predstavio je jednog od likova redatelj Ivan-Goran Vitez.
 
Osim kajkavskog govora koji je jedan od karakteristika glumačke družine Histrion, ove godine se u predstavi pojavljuje i dvoje Dalmatinaca.
 
U Histrionskoj, zagrebačkoj varijanti "La bottege del caffe" izvođači su Zlatko Ožbolt u ulozi vlasnika kavane Rudija, Marko Hergešić, Matej Đurđević u ulozi mladog nogometaša i ovisnika o kladionicama, Denis Bosak je danju konobar, a noću komičar, Jakov Zovko kao vlasnik kladionice, Marija Kolb u ulozi estradne umjetnice koja se zaljubljuje u estradnog menadžera kojega igra Tomislav Dunđer. Nancy Abdel Sakhi u ulozi je putujuće trgovkinje i dok je Klara Fiolić dobila ulogu manekenke.
 
Kostimograf predstave je Josip Đerek, a scenograf Enes Hodžić Arči. Umjetnički voditelj je Zlatko Vitez.
 
Redatelj izvedbe Ivan-Goran Vitez u Glumačkoj družini Histrion djeluje od ranog djetinjstva. U ranijoj dobi glumio je u više predstava, a u zrelijim godinama napisao je i režirao nekoliko histrionskih naslova među kojima su "Mjehur od sapunice", "U petak (za)metak" i "Sastavljamo vladu!".
 
Vitez  je redatelj i tri igrana filma, "Šuma summarum", "Narodni heroj Ljiljana Vidić" i "Dopunska nastava" koji je bio hrvatski kandidat za filmsku nagradu Oscar za inozemni film 2021. godine.
 
Predstava "Krčmarica Purgerica" u sklopu Histrionskog ljeta izvodit će se gotovo svaki dan do kraja kolovoza na zagrebačkoj Opatovini.
 
Glumačko društvo Histrion će, tijekom ljetne turneje diljem Hrvatske, uz "Kavanu na Opatovini", izvoditi i predstave "Krčmarica Purgerica", "Mali raj", "Sastavljamo vladu!" i "Dvosjed za troje". (Hina)