Preskočite na glavni sadržaj

Katja Grcić je treća stipendistica pjesničke rezidencije Vesna Parun na Zlarinu

I ove je godine Kulturna udruga Fotopoetika iz Šibenika raspisala natječaj za pjesničku rezidenciju Vesna Parun na otoku Zlarinu. Kao i prve dvije godine, odaziv je bio jako velik, a pred žirijem se našao niz zanimljivih prijava s prijedlozima kako najbolje iskoristiti ovaj relativno kratak, ali umnogome upečatljiv, pjesnički boravak na otoku.
vrijeme: 29.05.2023. -
url: https://www.facebook.com/fotopoetika

Na natječaj se prijavilo 30 kandidatkinja i kandidata, pjesnika i pjesnikinja iz svih dijelova zemlje, različitih sklonosti i razine dosadašnjih postignuća, iskazavši, kako su istaknule članice žirija, „iskrenu namjeru za dolaskom na rezidenciju, tražeći i nalazeći u sebi putove kojima bi uspostavili dijalog vlastitog pjesničkog glasa i glasa Vesne Parun.“
 
Prema izboru tročlanog žirija, dobitnica rezidencije i pobjednica natječaja za 2023. godinu je kandidatkinja Katja Grcić iz Splita. Književnica, prevoditeljica i dramaturginja, Grcić piše poeziju, eseje, prozu, kritike i dramske tekstove. Dvostruka je dobitnica Nagrade Marin Držić koja se svake godine dodjeljuje za najbolje suvremene dramske tekstove u Hrvatskoj. U izdanju Meandar Media objavila je dvije zbirke poezije – „Nosive konstrukcije“ (2015.) i „Ljeto / Summer“ (2017.), te hibridni dramsko-poetski tekst „Pisma Ziti“ (2020.). Članica je HZSU-u, HDP-a, DHKP-a i SPID-a, a živi i radi u Zagrebu.
 
U svojoj se prijavi, navodi žiri, istaknula temeljito promišljenom idejom rada tijekom rezidencije. „Pokazala je izvanrednu sposobnost dubokog osluškivanja kojom je proniknula u prirodu umjetničkog bića Vesne Parun te je u skladu s time osmislila svoj prijedlog za rad potkrijepivši ga teoretskim okvirom, kao i konkretnom razradom stvaralačkog procesa.„
 
Uz Katju Grcić, žiri je posebno pohvalio Tomislava Augustinčića, Moniku Herceg, Rajnu Racz i Josipa Čekolja koji su se našli u najužem izboru za dodjelu rezidencije, za izrazito dobro razrađene ideje i koncepte. Katja će na rezidenciji boraviti krajem kolovoza ove godine kada će se organizirati i njezin javni nastup u Šibeniku. Rezidenciju podržavaju Grad Šibenik i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.
 
U nastavku donosimo obrazloženje žirija koji su činile Živana Podrug, Nives Franić i Sanja Baković.
 
„Pobjednica natječaja Katja Grcić svojim je projektom – čijim dijelom će postati i rad u književnoj rezidenciji na Zlarinu – apostrofirala vrlo važan moment vezan uz život Vesne Parun, ali i uopće uz žensko umjetničko stvaranje, a to je – rubnost, skrajnutost, margina. Razrađivanje ruba kao prostora koji postaje metafora otpora i koji se u recentnim sjedinjenjima s bujajućom teorijom može promatrati kao oblik borbe protiv „konzervativizma, neo-liberalnog individualizma i moralnog determinizma“ svakako je intrigantno i vrijedno tumačenje. Kandidatkinja uočava i poštuje jasne veze s „nomadskim subjektivizmom“ Vesne Parun, odnosno s njezinim životom koji u svom nemirenju i neustrašivosti otvara prostor za prevratnički kontinuitet. Naime, bilo da je riječ o svjetonazorskoj perspektivi, životnoj neposrednosti ili umjetničkom horizontu, Vesna Parun je uvijek odavala veliko povjerenje u alternativu: „otpor sistemskom ukalupljivanju i ograničavanju ženskog iskustva u vremenima kada je feminizam još bio u natruhama“.
 
Svojim zamislima i idejama, Katja Grcić je učvrstila i prosvjednu poziciju s koje žene afirmiraju svoje potencijale, između ostalog, ne pristajući na nadomjesni život. U podtekstu tako kontekstualiziranog promišljanja, otvaraju se pitanja o slobodi, oslanjajući se pritom na činjenicu da je Vesna Parun strastvenim življenjem i stvaranjem cijeli život težila apsolutnoj slobodi bića. 
 
Kandidatkinja je također istaknula kako se u svojem umjetničkom radu bavi prostorom, te razložila na sasvim konkretnoj razini kako kani povezati najneposrednija iskustva vezana uz doživljaj Zlarina, kao mjesta početaka Vesne Parun, s imaginarnim svijetom njezinog umjetničkog transponiranja - njezinim tekstovima. Polazeći od činjenice da su prostorne margine, od rodne kuće na Zlarinu, izdvojene od ostatka mjesta, do stana u predgrađu velegrada, zasigurno obilježile način život Vesne Parun, kandidatkinja želi ući u dijalog s prostorom koji je oblikovao pjesnikinju i koji je ona oblikovala svojim pjesništvom. To se odnosi na materijalni prostor njezina djetinjstva sa svim njegovim bojama i mirisima, a posebno zvukovima koje kandidatkinja također planira istražiti i ugraditi u svoj rad dajući mu na taj način sonornu i auditivnu i dimenziju. Originalnost projekta nalazi se i u činjenici da bi istraživački rad na Zlarinu trebao biti podloga multimedijskog projekta koji bi Katja Grcić razvijala u suradnji s izvedbenim umjetnicima. Time bi život i pjesničko djelo Vesne Parun našli svoje mjesto u novim interdisciplinarnim medijima. Nakanom da u svoj rad uključi druge medije kao i izvedbene rakurse, autorica širi prostor imaginacije i spoznajne jasnoće, čime ova rezidencija prirodno dobiva svoj eho prema drugima.“
 
Uredništvo Fotopoetike