Preskočite na glavni sadržaj

Katamaran Art 2022.

Katamaran Art 2022.
Zajednički projekt Muzeja općine Jelsa i Galerije umjetnina, Split - Katamaran Art 2022. započinje izložbom 'Return the gift' Lorena Živkovića Kuljiša, koja se otvara u petak 24. lipnja u 21 sat, u Galeriji Kravata u Jelsi. Kustosica izložbe je Iris Slade.    
vrijeme: 24.06.2022. - 11.09.2022.
mjesto: Jelsa, Split

Spomenutom izložbom započinje ovogodišnji Katamaran Art 2022. Katamaran Art zajednički je projekt Muzeja općine Jelsa i Galerije umjetnina pokrenut 2018. godine. Riječ je o izložbenom programu koji se tijekom ljetnih mjeseci naizmjenično događa u Jelsi i Splitu. Sam naziv se referira na jednu od najprometnijih katamaranskih linija na Jadranu, Split - Jelsa, kojom se svake godine, osobito ljeti, preveze na tisuće putnika. Cirkulacija ljudi i roba uglavnom je vezana uz turizam i svakodnevni život domicilnog stanovništva. Katamaran Art za cilj ima aktualizirati onu treću, jednako važnu dimenziju putovanja, a radi se o prometu ideja, u konkretnom slučaju, onih umjetničkih. Autor koncepta je Božo Majstorović, a voditelji projekta su: Duje Dorotka, Božo Majstorović i Marija Plenković.

U programskom smislu Katamaran Art je otvoren za različite generacijske, medijske i poetičke kombinacijeProjektni zadatak stavljen pred umjetnike uvrštene u program Katamaran Art 2022., a riječ je o Snježani Ban, Kažimiru Hrasti i Lorenu Živkoviću Kuljišu, koncipiranje je i realizacija radova koji će valorizirati specifični kontekst izlaganja. 

Kipar po vokaciji i obrazovanju, a multimedijalni umjetnik po svom djelovanju, Loren Živković Kuljiš u Jelsi se predstavlja radovima Nešto za nešto i Retrospektiv, koji uzajamno objedinjuju crtački, kiparski i konceptualni afinitet umjetnikovog habitusa. Retrospektiv je instalacija sastavljena od plastične kante za glinu i njenog izvađenog, u međuvremenu osušenog sadržaja u obliku valjka te nekoliko nanizanih grumena suhe gline između njih. Zamišljena je tako da djelomično izlazi iz posvećenog, institucionaliziranog galerijskog prostora u profani prostor Trga sv. Ivana u Jelsi na način da se od prazne posude u izložbenom prostoru pruža do glinenog valjka na otvorenom. Umjetnik je instalaciju naslovio nepostojećom riječi u hrvatskom jeziku jer ga asocira na nekakav vremenski stroj koji se bavi prošlošću, aludirajući time na zaokruženi proces nastanka rada. Premda su elementi instalacije postavljeni u logičnom vremenskom slijedu, sugerirajući tijek njenog nastanka, posrijedi je vrlo promišljeni formalni paradoks, jer je rad završen već na samom početku uzimanjem otiska (pozitiva) unutrašnjosti kante za glinu (negativa) pomoću njenog sadržaja.                                                             
Propitkivanje procesa i načina vizualizacije likovnog jezika „kao ishodišta mogućih asocijacija“ ogleda se u nizu vrsnih crteža ugljenom na papiru jedinstvenog naziva Nešto za nešto. Zajednički svima je prikaz kugle na bjeličastoj podlozi dok su pozadine artikulirane s različitim apstraktnim formama. Nešto za nešto za umjetnika je otvoreno djelo „bez linearnog scenarija i završetka“. Prema njegovim riječima „Procesualnost i nedovršenost rad ostavljaju otvorenim za aktivnu ulogu promatrača odnosno čitača. Iz tog nastojanja razvilo se i ime rada Nešto za nešto.“

Izložba u Galeriji Kravata ostaje otvorena do 13. srpnja 2022. 


KATAMARAN ART 2022.
 
Snježana Ban: Galerija Kravata, Jelsa, 15. 7. - 7. 8. / Galerija umjetnina, Split, 11. - 31. 8.
Kažimir Hraste: Galerija Kravata, Jelsa, 16. 8. - 11. 9. / Galerija umjetnina, Split, 28. 6. - 19. 7.  
Loren Živković Kuljiš: Galerija Kravata, Jelsa, 24. 6. - 13. 7. / Galerija umjetnina, Split, 21. 7. - 7. 8.   
 
Organizacija projekta: 
Galerija umjetnina, Split (Facebook: Galerija umjetnina Split
Muzej općine Jelsa (Facebook: Muzej općine Jelsa / Jelsa Municipal Museum
Voditelji projekta: Duje Dorotka, Božo Majstorović, Marija Plenković
Autor koncepta: Božo Majstorović
Kustosi izložbi: Vanja Babić, Božo Majstorović, Iris Slade
Vizualni identitet: Nikola Križanac.