Preskočite na glavni sadržaj

Karlovačka premijera multidisciplinarne plesne predstave 'Magnetsko polje igre'

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost 'Free Dance' 22. listopada, u 19,30 sati, u Atriju Veleučilišta u Karlovcu organizira karlovačku premijeru multidisciplinarne predstave 'Magnetsko polje igre' prema ideji i konceptu Melite Spahić Bezjak te u režiji i dramaturgiji Marija Kovača, u kojoj umjetnički tim istražuje mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom povezujući znanost, umjetnost i kulturu.
vrijeme: 22.10.2021. -
mjesto: Karlovac
url: https://freedance.hr/

Zagrebačka premijera bila je 9. listopada 2021. u Tehničkom muzeju  „Nikola Teslaˮ u Zagrebu. 

Nadovezujući se na prethodni koreografski rad Melite Spahić Bezjak, „Magnetsko polje igreˮ nastavlja propitivati i istraživati mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom koja ujedno mogu biti edukativnog i promocijskog karaktera te povezivati znanost, umjetnost i kulturu. Projekt okuplja tim suradnika, umjetnika i stručnjaka koji dijele i razmjenjuju pozitivna razmišljanja o znanstvenom diskursu te kazališni instinkt, istodobno se otvarajući prema lokalnoj zajednici.

Polazišta radnog procesa: magnet, magnetsko polje, igra, frekvencija, Teslina životna priča, ostavština nama, pisani proces rada kao podsjetnik/putokaz inspiracijama, objekti i subjekti.

Izvedbeni prostor i scenografija te pojedini dijelove predstave propitivat će se u odnosu na konkretne prostore (Teslin demonstracijski kabinet u Tehničkom muzeju „Nikola Teslaˮ), tekstne istraživačke radove, izume. Ideja je također proučiti poezijska polazišta koja su nadahnula Teslu, kao i vlastita bilježenja umjetnika tijekom procesa rada, te ih kreativno spojiti.

Polazeći od promatranja predstave kao eksperimenta koji teži pronalasku „izumaˮ u kojem se djelo promatra putem kreativnih jednadžbi, predložaka, formula, proces rada zaokružuje se unutar vlastite procesne mape i formule koja je svojevrsni put suradničkom timu.

Donoseći u radni proces objekte, priče, poeziju i glazbalo teremin, koji djeluje na principu magnetskog polja, svaka polazišna točka postaje dijelom jednadžbi i formula koje će se oblikovati tijekom istraživačkog procesa. Dramaturgija eksperimenta postaje dramaturgijom predstave (plesno-znanstveni eksperiment).

Struktura i proces eksperimenta čine strukturu predstave polazeći od jednadžbe magnetske indukcije: T = Wb/m².

Izvođači/ce / suautori/ce: Melita Spahić Bezjak, Branko Banković, Larisa Lipovac Navojec, Mario Kovač
Glazba: Damir Šimunović
Kostimi: Ana Mikulić
Rasvjeta: Robert Pavlić
Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost „Free Danceˮ Karlovac
Koprodukcija: Plesni centar TALA
 
Predstava je nastajala u sklopu rezidencijskog istraživačkog festivala Platforma HR te rezidencije „Critical Movementˮ u Sofiji.
Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu grada Zagreba
Financijska potpora: Zaklada „Kultura novaˮ