Preskočite na glavni sadržaj

Karlovačka gradska knjižnica i Aquatika ujedinjene u projektu 'Zelene knjižnice'

U Javnoj ustanovi Aquatika - slatkovodnom akvariju u Karlovcu svečano je 12. travnja otvoren izdvojeni odjel Gradske knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' – 'Zelena knjižnica' čije su usluge  namijenjene najmlađoj djeci, učenicima, studentima, znanstvenicima, turistima te lokalnom stanovništvu, s ciljem razvijanja svijesti o bogatoj biološkoj raznolikosti te edukacijama kroz literaturu i aktivnosti.
vrijeme: 12.04.2023. -
mjesto: Karlovac
url: https://min-kulture.gov.hr/

Time je jedna od najstarijih nacionalnih hrvatskih knjižnica, utemeljena 1838. godine kao „Ilirsko čitanja društvo” dobila novi, suvremeni sadržaj kojim se korisnicima i posjetiteljima Javne ustanove Aquatika približava užitak čitanja. Neke od planiranih aktivnosti kojima se razvija i stvara nova publika su radionice i pričaonice  koje će se održavati svake subote u 10 sati u prostoru „Zelene knjižnice“ , a koje će provoditi knjižničari, djelatnici Aquatike te vanjski predavači, u suradnji s hrvatskim nakladnicima.

Projekt je nastavak niza globalnih knjižničnih inicijativa koje knjižnicu pozicioniraju kao važan čimbenik u edukaciji o zelenim politikama i održivom društvu. Podsjetimo kako se „zelena priča“ karlovačke knjižnice temelji na arhitektonskom rješenju Središnje knjižnice koja je otvorena 1976. godine kao prva namjenski projektirana knjižnica ne samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji. 2007. godine dograđena joj je potpuno energetski učinkovita zgrada sa zelenim krovom na kojem su se održala brojna eko-događanja, a 2019. zgrada je potpuno energetski obnovljena.

U razdoblju od 2017. do 2023. godine, Ministarstvo kulture i medija dalo je potporu programima iz različitih područja kulturne djelatnosti Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu u iznosu od više od pola milijuna eura. Stoga je u programu svečanog otvorenja, sudjelovao i državni tajnik Ministarstva dr.sc. Ivica Poljičak, koji je čestitajući organizatorima poručio kako zahvaljujući trudu i uspjesima i dalje mogu računati na potporu Ministarstva. „Svjesni smo kako je knjižnica središnje mjesto okupljanja, rasadnik novih ideja te mjesto susreta i druženja“, poručio je Poljičak, te dodao kako je njezina prirodna uloga u stvaranju svijesti o važnosti prirodne baštine i promociji pisanih i digitalnih sadržaja koji populariziraju održivo društvo. „Ovaj prostor doista izgleda reprezentativno, a posebice s obzirom na ulogu i temu kojoj je posvećen, a to je Zelena knjižnica“, istaknuo je državni tajnik Poljičak te zaključio kako će se s tog mjesta širiti informacija, davati kvalitetna znanja, nailaziti na dobre knjige, „a oni najmlađi će usvojiti one nove vrijednosti od održivog razvoja i zaštićenog okoliša do važnosti zdrave prehrane“.

Uz gradonačelnika Karlovca Damira Mandića, na svečanosti otvorenja su sudjelovale i prethodna ravnateljica Knjižnice Jasmina Milovčić, sadašnja Kristina Čunović te ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.
 
Galerija fotografija>>>