Preskočite na glavni sadržaj

'Kako se rade pjesme?' – kreativna radionica sa Sarom Renar na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb

U formi svojevrsne ljetne škole, radionica 'Kako se rade pjesme?' će se održati od 2. do 6. srpnja u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Zagreb (Ulica grada Vukovara 68). Radionica je besplatna, a rok za prijave je do 24. lipnja (do ponoći). Broj mjesta je ograničen!
vrijeme: 02.07.2024. - 06.07.2024.
prijava: 24.6.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.pou.hr/

U Centru za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu ljeto će startati uz lansiranje novog programa: supraStudio je osmišljen kao platforma za promociju autorskog stvaralaštva u raznim područjima (glazba, književnost, vizualne umjetnosti), a djeluje kao kombinacija umjetničke rezidencije, privremenog umjetničkog studija otvorenog publici i radionice otvorene za javnost. Svake godine jedan domaći umjetnik_ca na poziv Centra za kulturu boravi i radi u prostorima zgrade, stvarajući i razvijajući svoje aktualne projekte, kroz nove, interdisciplinarne suradnje, eksperimentirajući s vlastitim autorskim jezikom ili kroz radioničke programe educirajući zainteresirane polaznike o pojedinim aspektima kreativnog stvaranja. Nazivom “studio”, osim kao referencom na umjetnički (primjerice, glazbeni) studio, nastoji se evocirati osnovna ideja programa - studio kao mjesto na kojem se uči i stvara.

U svom premijernom izdanju supraStudio će ugostiti glazbenicu Saru Renar, čiji rooftop koncerti u neposrednom susjedstvu Pučkog otvorenog učilišta već godinama začinjavaju ljetnu kulturnu ponudu Zagreba. Ova nagrađivana kantautorica u sklopu supraStudija održat će intenzivnu radionicu o stvaranju pjesme - od inicijalne zamisli, preko ispitivanja odnosa između teksta, ritma i melodije, pa do ovladavanja osnovama aranžmana, tonskog snimanja i audio produkcije. Radionica naslovljena Kako se rade pjesme polaznice_ke će provesti kroz multimedijalne procese kantautorskog stvaralaštva, a namijenjena je svim zainteresiranim punoljetnim osobama, posebice studentskoj populaciji.

U formi svojevrsne ljetne škole, radionica će se održati od 2. do 6. srpnja (utorak - subota), u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Zagreb (Ulica grada Vukovara 68).

Radionica je besplatna, a zainteresirani_e se trebaju prijaviti putem formulara dostupnog na sljedećoj poveznici. Rok za prijave je ponedjeljak, 24. lipnja (do ponoći). Broj mjesta je ograničen.

Temeljna namjera programa supraStudio, kao i njegove prve iteracije - radionice pod vodstvom Sare Renar, jest poticanje i njegovanje umjetničkog senzibiliteta građana, posebice mladih, kroz neposredan rad s umjetnicama_ima i trenutnim kreatorima kulturnih sadržaja na sceni. Ovaj interdisciplinarni program planiran je u kraćim, no sadržajno intenzivnim etapama, a svakodnevni radni susreti okvir su unutar kojeg se razmjenjuju znanja, ideje i kreativne energije. 

Zagrebačka kantautorica Sara Renar jedno je od najpriznatijih i najprepoznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima pet diskografska izdanja u kojima potpisuje tekst i glazbu. Njezin prvijenac, album Djeca, godine 2014. nominiran je za nagradu Porin za najbolji debitantski album, a 2015. Renar je osvojila Porina za najbolju vokalnu izvedbu (za EP Jesen koji je tada bio i nominiran za najbolji alternativni album). Tišina iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a album je zaslužio nominaciju i IMPALA za europski album godine. Live album Gdje povlačiš crtu mediji su prigrlili kao revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju, a njezin recentni studijski album Šuti i pjevaj (2021.) kritika je gotovo jednoglasno ocijenila kao najbolji i najzreliji album u njenoj karijeri. U posljednjih deset godina Sara Renar je zabilježila gotovo tisuću koncertnih nastupa diljem Europe i regije, nastupivši na svim važnijim regionalnim festivalima i koncertnim prostorima. Osim vlastite autorske glazbe, sklada i izvodi glazbu za kazalište, česta je gošća književnih manifestacija, surađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid, Outcome), književnicima i pjesnicima te radi glazbu za multimedijske projekte. Dobitnica je raznih europskih priznanja i stipendija, uključujući projekt Europske Unije za potporu mladih glazbenika “European Music Incubator”, europsku potporu za mobilnost umjetnika i-Portunus, OneBeat Balkans umjetničku rezidenciju, međunarodnu umjetničku rezidenciju u Lavovu u Ukrajini (Magic Carpets Europe) te mnoge druge uzbudljive umjetničke projekte.
 
Realizacija programa supraStudio Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu omogućena je sredstvima Grada Zagreb - Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

Informacije o supraStudiju i radionici Kako se rade pjesme dostupne su na poveznici.