Preskočite na glavni sadržaj

'Kadišl i nebeski putnici' u HNK u Varaždinu

Predstava 'Kadišl i nebeski putnici' bit će izvedena 27. siječnja, u 19,30 sati, u Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.
vrijeme: 27.01.2023. -
mjesto: Varaždin
url: https://www.hnkvz.hr/

Nesvakidašnji projekt HNK u Varaždinu proistekao je iz proznog djela Jasminke Domaš. U zapisima pod naslovom 'Kadišl i nebeseki putnici' govori se o stradanjima Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, u doba režima NDH. Tada su Židovi, bez obzira na spol i dob bili prvo označeni (žutom Davidovom zvijezdom), pa uhićeni, deportirani u logore i na kraju ubijeni. Jednostavnog jezika, bez ikakve patetike, uz suzdržane emocije, pratimo sudbine nevinih žrtava. Predstava asocijativno prati zapise, tražeći iskre nade u rastućem beznađu i očaju. Male geste, tiha pomoć i sućut, suprotstavljeni su vladajućoj mašineriji smrti. Četvoro glumca varaždinskog HNK - Elizabeta Brodić,  Karlo Mrkša, Gordana Slivka i Zvonko Zečević , uz violončelista Krešimira Lazara, dočarat će doba u kojem je ljudskost bila na najvećoj kušnji. Predstavu je dramaturški osmislila i režirala Sanja Ivić, autor glazbe je Davor Bobić.
 
Predstava traje oko 50 minuta. Završetak se odigrava preko puta varaždinske sinagoge, kod spomenika žrtvama holokausta K19 autora Zlatka Kopljara.