Preskočite na glavni sadržaj

K-HNK: Splitska 'Mačka na vrućem limenom krovu' gostuje u riječkom 'Zajcu'

Klasik američke drame dvadesetog stoljeća, 'Mačka na vrućem limenom krovu' Tennesseeja Williamsa, u produkciji Drame splitskog HNK-a, gostuje u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 29. travnja, u sklopu programa K-HNK: Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta.
vrijeme: 29.04.2024. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

U režiji mladog, nagrađivanog i hvaljenog redatelja Juga Đorđevića, njegovom debiju na nekoj od hrvatskih pozornica, kao protagonisti drame koju je Williams smjestio u ambijent patrijahalnog američkog Juga pedesetih godina prošlog stoljeća, nastupit će Katarina Romac u ulozi Margaret, Goran Marković kao Brick te Trpimir Jurkić i Tajana Jovanović kao mama i tata Pollock. Predstava se igra u prijevodu Ive Juriše te adaptaciji i dramaturgiji Tijane Grumić.
 
U drami nagrađenoj Pulitzerovom nagradom, Tennessee Williams prikazuje sliku nehumnog, kapitalističkog društva koje se raspada, u kojem su laži privlačnije od istine, a u obitelji uronjenoj u egzistencijalnu krizu nesvjesne želje i potisnuta osjećanja izgovoraju se naglas. Stavljajući ovaj klasičan u suvremeno doba, autorski tim predstave pokušava odgovoriti na pitanje je li se i u kojoj mjeri društvo promijenilo u odnosu na 1955. godinu kada je drama napisana. Dvadesete godine 21. stoljeća kao da su pravo vrijeme da se svjetonazori Williamsovog patrijarhalnog Juga dovedu u pitanje.

Ravnatelj splitske Drame Ivan Plazibat istaknuo je kako se klasičnim djelima uvijek želi udahnuti novi život, a za djela Tennesseeja Williamsa vlada novo zanimanje na svjetskim i hrvatskim pozornicama.
 
Riječ je o piscu koji nosi neobuzdanu i divlju emocionalnost koja uvijek zanima ljude. Stoga je bio zadatak s redateljem naći tekst koji će kroz emocionalnost i sentiment dirnuti gledatelje, rekao je Plazibat.
 
„U promišljanju redateljsko-dramaturškog koncepta ove predstave željeli smo se baviti svim tim temama koje su ključne ne samo za ovaj konkretan komad, već za razumijevanje Williamsa kao autora i njegovog opusa. Tako smo, za početak, odlučili zadržati skoro sve likove iz originalne verzije teksta, sa svim kompleksnostima koje sa sobom nose, kako bismo izvođačima i publici podjednako dali mogućnost identifikacije s njihovim unutrašnjim sukobima i putovanjem svakog pojedinačnog lika ka samospoznaji“, naglašava dramaturginja i autorica adaptacije Tijana Grumić.
 
U predstavi igrajui Nikša Arčanin, Monika Vuco Carev, Stipe Jelaska, Elvis Bošnjak, Filip Luka Gospić, Dea Maria Računica, Mia Bujan i Zdravko Vukelić.
 
Pored redatelja Juga Đorđevića te dramaturginje i autorice adaptacije Tijane Grumić, autorski tim predstave čine: scenografkinja Andreja Rondović, kostimografkinja Velimirka Damjanović, skladateljica Nevena Glušica, Anja Ostojić (scenski pokret), lektorica Anita Runjić Stoilova te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Josip Vinko Lozić.