Preskočite na glavni sadržaj

Juraj Plančić: Pariški opus

Juraj Plančić: Pariški opus
Galerija umjetnina Split od 18. travnja priređuje izložbu 'Juraj Plančić: Pariški opus' kojom predstavlja opsežni izbor radova najplodonosnijeg razdoblja stvaralaštva ovog jedinstvenog hrvatskog slikara 20. stoljeća. Autorica izložbe je Biserka Rauter Plančić.
vrijeme: 18.04.2023. - 04.06.2023.
url: https://www.galum.hr/izlozbe/

Prilika je to da se nakon dugih 27 godina, koliko je prošlo od posljednjeg opsežnijeg predstavljanja Plančićevih djela splitskoj publici, ponovno podsjetimo i/ili upoznamo s ovim jedinstvenim umjetnikom. Autorski  izložbu potpisuje Biserka Rauter Plančić, povjesničarka umjetnosti, bivša ravnateljica Moderne Galerije (današnjeg Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti) u Zagrebu, autorica Plančićeve retrospektive iz 1996. godine i monografije objavljene 2004. godine, te vrsna poznavateljica slikarevog opusa. Izložba je po prvi put u manjem opsegu predstavljena prošlog ljeta u slikarevom rodnom Stari Gradu (u Muzeju Starog Grada), a u ovom proširenom izdanju u Galeriji umjetnina u Split donosi ukupno 39 slikarovih remek djela prikupljenih iz značajnih hrvatskih muzejskih i privatnih zbirki. Postav izložbe potpisuju Biserka Rauter Plančić i ravnateljica Galerije umjetnina Jasminka Babić, a izložbu prati i opsežan katalog čije oblikovanje potpisuje Viktor Popović. Kroz tekstove koje prate svaku pojedinu umjetninu, Rauter Plančić nam razlaže detaljnu priču o iznimno kreativnom, iako kratkom, razdoblju Plančićeva boravka u Parizu, dok istovremeno donosi i uzbudljive priče o sudbinama samih slika, načinu njihova pronalaska i uvrštavanja u javne i privatne zbirke u Hrvatskoj.

Sama autorica u tekstu kataloga navodi sljedeće: „Od posljednje retrospektivne izložbe posvećene stvaralaštvu Jurja Plančića, održane u Galeriji Klovićevi dvori a potom i reprizirane u Starome Gradu i u Splitu, prošlo je 27 godina. Prezentirali smo tada skoro pa u cijelosti slikarov opus ostvaren u Hrvatskoj do 1926. godine te respektabilni broj dotad dostupnih „pariških slika”. Budući da nas od spomenutih izložba dijeli više od četvrt stoljeća i da su „praznine” iz slikarova pariškog opusa danas u znatnoj mjeri popunjene, smatrali smo svojom prvorazrednom zadaćom Plančićev pariški catalogue raisonné upotpuniti i slike pokazati široj javnosti. Naime, sa zahvalnošću ističemo da su galeristi i privatni kolekcionari svo to vrijeme marno tragali za njegovim slikama širom Europe. Srećom po percepciju slikarova opusa i muzejsko-galerijsku praksu u Hrvatskoj, trud im se isplatio pa je u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj pronađeno, otkupljeno i u Hrvatsku dopremljeno još sedam Plančićevih čarobnih ulja koja publika u Splitu nije imala prigodu vidjeti. Dodamo li tomu da i mlađim naraštajima likovne publike, umjetnika, kritičara i zaljubljenika u Plančićevo slikarstvo valja in vivo pokazati vrhunske slikarske domete koje je ostvario u okrilju mitske pariške sredine s kraja 20-ih godina prošloga stoljeća, zaokružili smo razloge priređivanja ove izložbe koja će, ne dvojimo, ne samo zanimati kustose i kritičare, nego i oduševiti publiku željnu susreta s „lijepom umjetnošću”. Plančićeve slike s lux parisiorum prosvijetljenom paletom, ovog proljeća udomljene na više od mjesec dana u Splitu – gdje je Plančić započeo svoje umjetničko školovanje u znanoj Graditeljsko-zanatskoj-umjetničkoj školi kao polaznik kiparskog odjela profesora Svitoslava M. Peruzzija, istovremeno i kao predani polaznik privatnih satova kod slikara Emanuela Vidovića, profesora prostoručnog crtanja na istoj školi – slikarska je svečanost a priori i Galerija umjetnina, uz ne male financijske i organizacijske napore, priredila ju je za svoju publiku kao povlasticu koja se ne propušta.“ (Biserka Rauter Plančić, iz predgovora izložbenog kataloga).

Izložba ostaje otvorena do 4. lipnja 2023.
 
Foto: Juraj Plančić: Pejzaž iz Rosny sous Bois I., 1928., vl. Galerija umjetnina