Preskočite na glavni sadržaj

Julije Knifer: 'Collages for Meanders' – predstavljanje u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

Nacionalni muzej moderne umjetnosti najavljuje predstavljanje monografije Julija Knifera 'Collages for Meanders' u izdanju izdavačke kuće OSMOS Books iz New Yorka, u ponedjeljak, 19. rujna, s početkom u 12 sati.
vrijeme: 19.09.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://nmmu.hr/

Uz uvodno obraćanje Branka Franceschija, ravnatelja NMMU na predstavljanju će govoriti  povjesničar umjetnosti dr.sc. Zvonko Maković i Christian Rattemeyer, nezavisni kustos, pisac i prevoditelj.
 
O knjizi:

Julije Knifer: Collages for Meanders
Uredila: Cay Sophie Rabinowitz
Tekstovi: Zvonko Maković, Christian Rattemeyer
Izdavač: OSMOS Books, New York, 2022.
 
Hrvatski umjetnik Julije Knifer (1924. - 2004.) prepoznat je kao jedan od najznačajnijih autora vezanih uz konkretnu umjetnost nakon 1945. te kao član avangardne umjetničke grupe Gorgona. Tijekom karijere duge pet desetljeća, Knifer je razvio jedinstvenu praksu koja se temelji na varijaciji uvijek istog likovnog motiva-meandra. Kniferovi meandri bili su različito tumačeni kroz vrijeme u kojem su nastajali. Najprije u kontekstu geometrijske apstrakcije i neo-konstruktivizma Novih tendencija 60-ih godina prošlog stoljeća. Može se promatrati i kao gesta otpora političkoj kooptaciji kulture, a danas svojim asketizmom i zanimanjem za apsurd i i antiumjetnost govore o predanosti i individualizmu jedne umjetničke vizije.
 
Ova knjiga bavi se skupinom kolaža nastalih kasnih 50-ih i ranih 60-ih godina, koji su ponovo otkriveni 2014. godine. Kolaži ilustriraju razvoj motiva meandra u ključnom trenutku Kniferove karijere i mogu se shvatiti kao rječnik oblika kroz koje je umjetnik razvio jedinstveni formalni jezik ponavljanja i kontrasta.
 
O izdavaču:
 
OSMOS je izdavačka kuća koja živim i složenim konceptom objedinjuje kuratorske i izdavačke aktivnosti pod vodstvom Cay Sophie Rabinowitz, bivše urednice Parketta i umjetničke direktorice Art Basela. Uz OSMOS magazin, OSMOS knjige i OSMOS izložbe i suradnje, Cay Sophie Rabinowitz uspostavila je multivalentni međunarodni program za razmjenu ideja.  Sjedište OSMOS-a nalazi se u Stamfordu u zapadnom Catskillsu, NY, a izložbeni prostor u njujorškom East Village-u gdje je nekoć bio saloon u kojem su, prema riječima Emme Goldman, ”radikalni pisci i umjetnici…raspravljali o svjetskim problemima do duboko u noć.”
 
O autorima tekstova:
 
Christian Rattemeyer nezavisni je kustos, pisac i prevoditelj. Radio je kao izvršni direktor Sculpture Centre u New Yorku od 2019. do 2020. te kao kustos Odjela za crtež i grafiku u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku od 2007. do 2019.  Rattemayer je u MoMA-i bio kustos i koautor brojnih izložbi, među kojima: 11 Installations (2019.);  Transmitions: Art from Eastern Europe and Latin America 1960-1980 (2015.), Alighiero Boetti: Game Plane (2012.) and Compass in Hand (2009.) Prethodno je radio ko kurator u Artists Space (2003.-2007.). U rodnom Kasselu radio je na Documenti XI (2002.), Documenti X (1997.) i Documenti IX (1992.) Objavio je brojne eseje i knjige s temama suvremene umjetnosti, uključujući Exhibiting the New Art: When Attitudes Become Form and Op Losse Schroeven 1969., Afterall Publishers (2010.). Rattemayer živi i radi na sjeveru države New York.
 
Zvonko Maković (1947.) diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao na Odsjeku za povijest umjetnosti. Na istom odsjeku proveo je radni vijek, od 1975. do umirovljenja 2012., i godinama bio na čelu Katedre za modernu umjetnost i vizualne komunikacije gdje je predavao na brojnim kolegijima. Bio je mentor na poslijediplomskim i doktorskim studijima na matičnome fakultetu i u inozemstvu te voditelj nekoliko znanstvenih projekata. Objavio je mnoge znanstvene i stručne radove i knjige, mahom iz područja moderne i suvremene umjetnosti, tako monografije Miroslav Šutej (1981.), Ljubo Ivančić (1996.) Vilko Gecan (1997.) Julije Knifer (2002.), Ljubo Ivančić: pohvala slikarstvu (2017.) itd. Od 1970. do sada organizirao je stotine izložbi u zemlji i inozemstvu, samostalnih, tematskih i retrospektivnih, među kojima se izdvajaju Pedesete – Pedesete u hrvatskoj umjetnosti (2004.), Avangardne tendencije u hrvatskoj umjetnosti (2007.), Praška četvorica (2013.), Strast i bunt: ekspresionizam u Hrvatskoj (2011.), Ignjat  Job: vatra Mediterana (2017.), Šezdesete u Hrvatskoj: mit i stvarnost (2018.), Vladimir Becić (2018.). Na 49. venecijanskom bijenalu (2001.) bio je nacionalni izbornik i organizirao izložbu Julija Knifera.