Preskočite na glavni sadržaj

Jubilarna 20. Queer Zagreb sezona posvećena 'etno' queeru

U godini u kojoj obilježava 20. godišnjicu Queer Zagreba, udruga Domino najavljuje cjelogodišnji program s više od 100 domaćih i međunarodnih umjetnika na preko 50 događanja s fokusom na queer u domaćoj baštini, a sezonu je 1. siječnja otvorio fotografski projekt Sanjina Kaštelana.
vrijeme: 01.01.2022. -
url: https://thisisadominoproject.org

"Udruga Domino ove godine obilježava 20. godišnjicu Queer Zagreba. Od prvog Queera do danas, Domino je u Hrvatskoj ugostio mnoštvo umjetnika, aktivista i teoretičara koji su otvorili prostor ideji da je drugačija umjetnost, otvoreniji grad i drugačiji stav o različitosti moguć", ističe se u priopćenju.
 
Rad udruge već je dvadeset godina definiran pružanjem podrške i suradnje s organizacijama, institucijama i inicijativama iz različitih sektora te sa svim LGBTIQ+ inicijativama u Hrvatskoj i većinom u regiji.
 
Cjelogodišnji program 20. izdanja Queer Zagreb sezone okupit će više od 100 domaćih i međunarodnih umjetnika te će se održati više od 50 javnih događanja od siječnja do prosinca 2022. godine, pri čemu se posebno ističe festivalski blok međunarodnih gostovanja i događanja od 24. do 28. svibnja.
 
Jubilarna 20. Queer Zagreb sezona počela je 1. siječnja novim programom podrške domaćih vizualnih umjetnika u javnom prostoru u sklopu kojega je Domino na godinu dana zakupio jumbo plakat kod Krivog puta na zagrebačkoj Savskoj cesti, koji na taj način postaje trajni queer javni prostor u Zagrebu.
 
Ovaj program osvajanja javnog prostora queer vidljivošću podržat će šest autora i autorica koji će zajedno proizvesti seriju od 24 rada na temu queer identiteta u Hrvatskoj danas.
 
Projekt je započeo umjetničkim fotografijama Sanjina Kaštelana, koji se poigrava jednom od tema kojoj je 20. obljetnica posvećena – etno queeru, istraživanju queera u domaćoj baštini, narodnim predajama i mitovima.
 
Kaštelan donosi idejno rješenje susreta elemenata tradicijskih nošnji i/iz folklornih navada te senzualnosti otkrivenoga muškog tijela.
 
Sanjin Kaštelan (1977., Rijeka) diplomirani je hungarolog i filozof, koji se nakon dugogodišnjih poslovnih iskustava u marketingu te festivalskoj produkciji, fotografijom počeo baviti rekreativno, a potom i profesionalno.
 
Više informacija o programu 20. Queer Zagreb sezone dostupno je na mrežnoj stranici https://thisisadominoproject.org.
 
Izvor: Hina