Preskočite na glavni sadržaj

Još nenapisane priče. Umjetnice u Srednjoj i Istočnoj Europi - online konferencija

Fundacija Arton (Poljska), Latvijski centar za suvremenu umjetnost (Riga), Centar za suvremenu umjetnost SCCA-Ljubljana (Ljubljana) i Ured za fotografiju (Zagreb) organiziraju online konferenciju 'Još nenapisane priče. Umjetnice u Srednjoj i Istočnoj Europi', koja će se održati 2. i 3. rujna.
vrijeme: 02.09.2021. - 03.09.2021.
url: https://www.facebook.com/officeforphotography/

Konferencija je dio projekta Not Yet Written Stories – Women Artists’ Archives Online (2020–2022), sufinanciranog sredstvima Kreativne Europe.
 
Akademski „grijeh propusta“ zbog neuključivanja stvaralaštva autorica u kanon povijesti umjetnosti rezultirao je brisanjem postignuća brojnih umjetnica. Takvi su propusti bili rašireni i događali su se neovisno od društveno-političke situacije. No, umjetnice, pa tako i povjesničarke umjetnosti, kritičarke i galeristice u kulturno i ekonomski „perifernim“ zemljama, kao što su zemlje koje su nekoć stajale iza Željezne zavjese te zemlje bivše Jugoslavije, bile su u opasnosti od dvostrukog neuključivanja, kako na temelju geografskog položaja, tako i na temelju roda. Paralelno s razvojem novih država i socijalističkih društava nakon Drugog svjetskog rata, žene su se uspjele uzdignuti u političkoj, kulturnoj i umjetničkoj sferi.
 
Cilj je konferencije prikazati širok kontekst djelovanja žena u umjetnosti i kulturi, s primjerima iz dvanaest zemalja, od Latvije, Bugarske i Ukrajine do Hrvatske.
 
Dvodnevnu konferenciju čini sedam panela posvećenih temama poput umjetničkog rada žena u području novih medija i tekstila, edukacije žena u umjetnosti, socijalno i politički angažirane umjetnosti i dr., a u programu će sudjelovati i četvero istraživača i znanstvenika iz Hrvatske. Leonida Kovač održat će uvodno predavanje Subversion of normative heterosexuality in the self-representational works of Nasta Rojc; a na konferenciji će izlagati Tihana Rubić i Ana Šeparović (The Construction of Gender in Interwar Photography: An Interdisciplinary View) te Ivor Glavaš (The figure of the woman author: Tatjana Ivančić).
 
Službeni jezik konferencije je engleski.