Preskočite na glavni sadržaj

Jelsa Art Biennial 2023: Folkestone Fringe + Anatomija Otoka

Jelsa Art Bijenale 2023 otvara svoja vrata 30. svibnja, u 20 sati, u prostoru JAB Hub-a u Jelsi (Jelsa 756), u tonu diskurzivnog programa o različitim dimenzijama ulice u rasteru mediteranskog grada – kale. U sklopu susreta sudionici će predstaviti svoju metodologiju te projekte u procesu rada.
vrijeme: 30.05.2023. -
mjesto: Jelsa
url: https://www.facebook.com/jabiennial

U susretu umjetnika Diane Dever i Jacoba Braya, s istraživačima iz udruge Anatomija otoka, sagledat ćemo različite slojeve kale, sakupljene putem istraživanja: U kojem se kutku okupljaju mačke? Koji je kamen najglađi i kako miriše kad se na njega kroči? Tko neko jelo kuha drugačije od susjeda, koji kapar najviše pokriva zid na kojem se nalazi, i što se krije iza zidova, u intimnim prostorima njegovih stanara?
 
Folkestone Fringe: Ured za terensku forenziku
 
Radeći u suradnji sa stanovnicima, ulicama, biljem, umjetnicima, vjetrom i mirisom soli, putem niza istraživanja urbanog, društvenog i ekološkog tkiva Jelse  istraživački tim Folkestone Fringea postavlja pitanje: Koje dimenzije življenja mjesto čine onime što jest? Ured za terensku forenziku jest multimedijalna slagalica dojmova, uvida, intervencija i istraživanja, posvećena forenzičkom prikupljanju ljudskih i neljudskih priča, pregledu uvjeta specifičnih za lokaciju, kao i načinu razumijevanja današnjih iskustava tamošnjeg života. Kroz fokus na prostore intenzivne aktivnosti, sve do prostora intimnosti, umjetnici postavljaju temelj mapiranja jelšanske kale, koji će omogućiti posjetiteljima i umjetnicima da se uključe u gradske priče u otvorenom procesu gledanja, slušanja i doživljavanja.
 
UMJETNICI: 
 
Diane Dever - interdisciplinarna umjetnica/kustosica koja radi na istraživanju raskrižja javnog, privatnog i liminalnog prostora. Njezin rad nastoji provocirati uvid u to kako se urbani prostor doživljava, kvantificira, proizvodi i razumije. To čini intervencijama u javnom prostoru te kuriranjem festivala, projekata i događaja. Zanimaju je pojmovi građanskog i javnog – kako se ljudi povezuju s mjestom, jedni s drugima i sa svakodnevicom. 
 
Jacob Bray - kustos/umjetnik koji djeluje u Ujedinjenom Kraljevstvu, a profesionalno radi kao koreograf/redatelj od 2016. kada je osnovao tvrtku za izvedbu 'Shades of Bray'. Njegov rad je u središtu zajednice, društvenih pitanja, politike i jednakosti. Opčinjen je ljudskim odnosima i mjestom, što je vidljivo po njegovom velikom interesu za ljude, film, pokret i govor. U svom radu nastoji nastaviti istraživanje 'stvarnosti' ili istine, onoga što nas čini apsolutno nama.
 
Anatomija otoka: Anatomija kale
Odabranu jelšansku ulicu (kolu / kalu) istraživači promatraju kao mikrolokaciju isprepletenih otočnih ambijenata i temporalnosti, njegovih priča i ljudi. Ona služi kao model za promatranje suživota pripadnika lokalne zajednice omeđene linearnim arhitektonskim prostorom tipske dalmatinske ulice. U sklopu istraživanja polazi se od mediteranske prehrane, sagledane iz perspektive njezine ukupnosti vještina, znanja, praksi, vjerovanja i tradicija ističući pritom i njezine društvene i simboličke aspekte. U poimanju ritma života jedne od jelšanskih ulica, sagledava se isti odraz ritma života na čitavom otoku, koju istraživači Anatomije uzimaju kao primjer proučavanja ali i razmišljanja o mogućnostima transformacije prostora i budućnosti zajednice. U sklopu JAB-a umjetnici će stare recepture, jelšanske priče i legende reinterpretirati i dekubirati u seriju aktivnosti, performansa i koncepata koji se protežu kroz kalu.
 
SUDIONICI:

dr.sc.Marina Blagaić Bergman, Institut za etnologiju i folkloristiku; predsjednica AO
Josipa Slaviček, dipl.ing.arh.; potpredsjednica AO
Pavel Gulin Zrnić, student PMF u Zagrebu – Geografski odsjek
Juraj Šantorić, student Sveučilišta u Zadru – Odjel za etnologiju i antropologiju
Šime Vukman, student PMF u Zagrebu – Geografski odsjek
 
Koprodukcijski partneri: LAB852, Održivi Otok
Programski partneri: Magic Carpets, Anatomija Otoka, Galerija Monade, Folkestone Fringe
Projekt podržava program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture i medija RH, Općina Jelsa, TZ Jelsa