Preskočite na glavni sadržaj

Javna tribina 'Kakva je budućnost HRT-a?' u HND-u

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u četvrtak, 2. studenog, na javnoj tribini pod nazivom 'Kakva je budućnost HRT-a?' održanoj u Hrvatskom novinarskom društvu, a na kojoj se raspravljalo o radu hrvatskog javnog radiotelevizijskog servisa.
vrijeme: 02.11.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

Na početku izlaganja ministrica je istaknula da iako se Hrvatska radiotelevizija nosi sa izazovima koji obuhvaćaju kako financiranje tako i  prilagodbu suvremenom medijskom okruženju, iznimno dobro ispunjava svoju javnu funkciju, koja je definirana Zakonom i ugovorom.
 
Podsjetila je da je Ministarstvo kulture i medija izradilo analizu medijskog tržišta Republike Hrvatske, što je bila jedna od podloga za izradu nacrta prijedloga ključnog strateškog dokumenta, Nacionalnog plana razvoja kulture i medija od 2023. do 2027. godine, a potom i za izradu Akcijskog plana u kojem je kontekstualiziran položaj HRT-a kao i mjere koje će ojačati rad javnog medijskog servisa. Ministrica je potvrdila važnost Nacionalnog plana po pitanju unaprjeđenja statusa novinarske profesije, medijskog sektora i poticanja pluralizma, naglasivši da podjednako važan dio dokumenta čine i europske medijske preporuke. „Samo jačanjem svih segmenata medijske scene, odnosno svih onih koji djeluju na području medija, izravno doprinosimo podizanju standarda“, naglasila je ministrica. 

Također je podsjetila da su po pitanju poboljšanja zaštite i sigurnosti novinara, kao i drugih medijskih djelatnika  već poduzeti konkretni koraci, a riječ je o sporazumu o suradnji te dva protokola za zaštitu novinara između Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH). Osvrnuvši se na važnost jačanja profesionalnog novinarstva ministrica je podsjetila i na investicije koje je Ministarstvo započelo u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). „Uspostava jedinstvene digitalne baze podataka o vlasništvu i izvorima financiranja svih medija u Republici Hrvatskoj, kao i  Uspostava sustava javne provjere informacija pomoći će u jačanju profesionalnog novinarstva ali i u borbi protiv širenja dezinformacija, a što su i neki od ciljeva Europskog akta o slobodi medija“, naglasila je ministrica. 

Ministrica je istaknula i na potrebu ulaganja u medijsku pismenost kao jednu od ključnih kompetencija za život i rad u digitalnom svijetu jer je medijska pismenost  u svojoj biti sposobnost pristupa, analize, vrednovanja i kritičkog promišljanja različitih aspekata medija te stvaranja medijskih sadržaja i poruka, kao i njihovo odgovorno i etičko dijeljenje. Kontinuirana potpora Danima medijske pismenosti te financiranjem projekata za jačanje i razvoj vještina medijske pismenosti planirano je i pozivima Ministarstva kulture i medija  u okviru ESF  Programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.- 2027.“. Osvrnula se i na potrebu uvođenje programa medijske pismenosti u formalnom obrazovanju te naglasila da Ministarstva kulture i medija razgovara sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja o formaliziranju projekta.

„Djeca i mladi odrastaju okruženi brojnim medijima koji snažno utječu na društvena ponašanja, formiranje i prenošenje vrijednosti, oblikovanje životnih stilova, stavova i identiteta. Stoga je ključno da kroz obrazovanje razvijemo sposobnost kritičkog vrednovanja medijskih poruka publike koja će odrastati i djelovati u medijski posredovanom svijetu“, zaključila je ministrica.

Uz ministricu na tribini su sudjelovali glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac, saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Informiranje, informatizaciju i medije Goran Ivanović, a tribinu je moderirala novinarka, urednica i voditeljica na Hrvatskom radiju i članica Hrvatskog novinarskog društva Ivana Radaljac Krušlin.