Preskočite na glavni sadržaj

Izvedba Mozartovog 'Requiema' u 'Zajcu': veličanstveno i uzvišeno djelo uoči Svih Svetih

Uoči blagdana Svih Svetih, u subotu, 30. listopada, u 19,30 sati, na programu je riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca izvedba veličanstvenog 'Requiema' Wolfganga Amadeusa Mozarta.
vrijeme: 30.10.2021. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor, a pod dirigentskim vodstvom glavnog gosta dirigenta, maestra Philippa von Steinaeckera nastupit će vokalni solistički četverolist: sopranistica Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Domagoj Dorotić te bas Slavko Sekulić. 
 
Mozartov Requiem grandiozno je djelo, snažno i uzvišeno. Napisan u posljednjem mjesecu Mozartova života, suprotstavlja strah od smrti s blistavom nadom, balansira mračnu dramu s blagošću kojom priziva spasenje i vječni pokoj.
 
Mnogi su skladatelji bili obuzeti idejom requiema, u kojem se moli za spas i smiraj duše preminulog, ali Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta, izdvaja se posebnom aurom i ljepotom.
 
Neobične okolnosti vezane uz nastanak ovog remek-djela i činjenica da ga skladatelj nije uspio završiti prije svoje smrti čine Requiem jednim od djela uz koje je vezano možda najviše misterioznosti i mitova te posljedično i rasprava  u povijesti glazbe. Naime, naručio ga je anonimno, preko posrednika, ekscentrični grof  Franz von Walsegg, a Mozart je, prema nekim tumačenjima, u misterioznom naručitelju vidio glasnika smrti. Neki su stoga bili uvjereni kako je bolesni i već posve fizički skrhani Mozart, sluteći svoju skoru smrt, ovu posmrtnu misu zapravo pisao za sebe i vlastiti odlazak s ovoga svijeta u dobi od samo trideset i pet godina, svjestan kako je neće uspjeti završiti. Tako je u svoj transcendentni Requiem ovaj glazbeni genij doista upisao svoje posljednje note iako nije stigao do zadnjeg takta. Posljednje riječi na koje je skladao glazbu bile su iz Lacrimose: Taj dan suza i žalosti. Na kraju će ga prema Mozartovim skicama i naputcima, a neke dijelove i samostalno, dovršiti njegov učenik Franz Süssmayr.
 
Iako nedovršen njegovim perom, svečan i čudesan, Mozartov Requiem ostao je jednim od najboljih i najglasovitijih primjera ove glazbene forme, veličanstveno djelo iznimne ljepote i dostojanstva koje barem jednom u životu treba čuti uživo. Poslušajte ga svakako u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra, opernog zbora i vrsnih solista 30. listopada u “Zajcu”.