Preskočite na glavni sadržaj

Izvedba cirkuske predstave 'Fora' na splitskom Trsteniku

U dvoru udruge Kvart (Put Trstenika 1, Split) u nedjelju, 19. ožujka, u 18 sati, brazilsko-francuska umjetnica Alice Rende izvest će polusatni cirkuski performance 'Fora'. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 19.03.2023. -
mjesto: Split
url: https://www.facebook.com/ROOM100SOBA100

S ovim projektom Alice je nominirana za titulu laureata projekta circusnext, programa identifikacije i financijske, rezidencijske, prezentacijske te administracijske potpore neafirmiranih suvremenih cirkuskih autora iz Europe kroz platformu 28 organizacija iz 16 europskih zemalja.
 
Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 jedan je od partnera na projektu (https://www.circusnext.eu/).
 
"Fora" znači "vani" na portugalskom, katalonskom, sardinijskom... U ovom projektu, Alice izvodi kontorcionistički solo u kutiji od pleksiglasa. Uvijeni, zgrčeni pokreti očajnička su strategija protiv dominacije i počast onima koji se ne uklapaju.
 
O Alici Rende:
 

Nakon završenog studija na brazilskoj nacionalnoj cirkuskoj školi i izvedbenih umjetnosti na federalnom sveučilištu u Rio de Janeiru, Alice Rende preselila se u Europu i započela svoju cirkusku karijeru. Sudjelovala je u stvaranju predstave "Silenzio" u režiji Roberta Magra, a 2019. predstavila se performanceom "Passages" na Grec festivalu u Barceloni. Zatim je nastavila s profesionalnim školovanjem u "Lidu", Ecole Supérieure des Arts du Cirque de Toulouse Occitanie. Trenutno radi na doktoratu na temu vrtoglavice u cirkuskoj umjetnosti i radi na svojoj solo predstavi "Fora". Alice također podučava kontorcionistički pokret u profesionalnim cirkuskim školama i akademijama u Brazilu, Francuskoj i Italiji.
 
Izvedba predstava organizirana je u suradnji ROOM 100 kolektiva s udrugom za suvremenu umjetnost KVART.

Izvedba predstave sufinancirana je sredstvima Europske unije Kreativna Europa i Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske. Rad kolektiva ROOM 100 podržava Zaklada Kultura nova.