Preskočite na glavni sadržaj

Izložbom „Od Sljemena do dna“ obilježen završetak radova sanacije Kurije Zagrebačkog kaptola nakon potresa

U još jednoj građevini sa statusom kulturnog dobra koja je obnovljena, a u kojoj je sjedište muzejske ustanove - Muzeja Prigorja, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec prisustvovao je izložbi kojom se obilježava završetak radova sanacije.
vrijeme: 04.12.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/
Ravnatelj Uprave Petrinec uputio je čestitke svima koji su sudjelovali u okončaju ove obnove, ponajprije djelatnicima Muzeja koji će u obnovljenoj i osuvremenjenoj zgradi obavljati svoju svakodnevnu muzeološku djelatnost sakupljanja, istraživanja, vrednovanja, prezentacije i popularizacije vrijedne muzejske građe.

Izložbom „Od Sljemena do dna“  obilježava se završetak radova sanacije Kurije Zagrebačkog kaptola nakon potresa i predstavlja se profesionalna potvrda napora stručnih službi Ministarstva kulture i medija. Cjelokupna obnova građevine za koju su osigurana sredstva putem Fonda solidarnosti EU, predstavlja profesionalan izazov i projektantima i građevinarima, a na primjeru obnove ove zgrade kasnobarokne Kurije Zagrebačkog kaptola u vrijednosti otprilike 450.000,00 eura svjedočimo rezultatu koji služi na dobrobit Muzeju i cjelokupnoj zajednici.

Ministarstvo kulture i medija redovito podržava i podupire rad Muzeja Prigorja u svim njihovim muzejskim i investicijskim programima, pa je u tom smislu podržana i priprema izložbe kojom je dodatno sadržajno obogaćena današnja svečanost otvaranja vrata javnosti nakon provedene obnove Kurije. Izložba „Od Sljemena do dna“ aktualizira važnost zaštite i obnove kulturne baštine, bilo da je riječ o industrijskoj arhitekturi ili o vremenu prošlog društveno-ekonomskog konteksta koji je ostavio traga u društvenim okruženju za taj dio Zagreba. Nakon provedenih arhivskih istraživanja, prezentacijom predmeta iz fundusa Muzeja Prigorja, tom tematskom izložbom pruža se cjeloviti prikaz industrijskog utjecaja na gospodarski i društveni razvoj Sesveta, čime se ujedno obilježava i 125. godišnjica osnutka prve sesvetske tvornice.

Fotografije