Preskočite na glavni sadržaj

Izložba "Živost gline" u Galeriji umjetnina

Izložba "Živost gline", autorice Martine Franić i kustosice Marije Stipišić Vuković, u utorak navečer otvara se u splitskoj Galeriji umjetnina.
vrijeme: 09.07.2024. - 28.07.2024.
mjesto: Split
url: https://galum.hr/

Kustosica Marija Stipišić Vuković za autoricu kaže da je keramičarka kiparskoga usmjerenja, ali prije svega iznimno kreativna umjetnica koja se izražava volumenom u prostoru.
Kroz istraživanje i korištenje prirodnih materijala poput zemlje, pepela i gline, Martina Franić preispituje svevremene teme života, smrti i prolaznosti. Riječ je o iskonskim materijalima koji sami već govore u svojoj simbolici.
"Zemlja predstavlja novi život, plodnost i rađanje, glina tjelesnost i ovozemaljsko, dok pepeo asocira na prolaznost, ali i pročišćenje. Autorica keramiku shvaća kao svojevrsni proces i način vlastitog usklađivanja s prirodom, suptilno balansirajući između principa prirode i vlastitog umjetničkog izraza. Njezini radovi djeluju s jedne strane suvremeno i urbano, a s druge megalitski-praiskonsko, noseći u sebi otiske vremena i prostora i tragove generacija", smatra Stipišić Vuković.

Martina Franić rođena je 1973. godine. Diplomirala je na Tehničko tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1995. godine, smjer Tekstil i modni dizajn. Članica je ULUPUH- a od 2001. godine kao kostimografkinja, a od 2018. i kao keramičarka.
Od 2002. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Fundacije Michelangelo od 2020. godine. Do sada je izlagala na desetak samostalnih i grupnih izložbi s radovima u keramici.

Izložba će biti otvorena do 28. srpnja. (Hina)
Opširnije