Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Željka Lesara - 'Arhajski torzo'

Izložba slika: Željko Lesar - 'Arhajski torzo' održava se od 27. svibnja do 26. lipnja u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec.
vrijeme: 27.05.2022. - 26.06.2022.
mjesto: Čakovec
url: https://mmc.hr/

Lesarova slikarska preobrazba

Kontinuiranom produkcijom Željko Lesar izgrađivao je vlastiti likovni izraz čija se obilježja prepoznaju u tradicijskim slikarskim premisama na kojima je kroz minulo razdoblje dosljedno razgrađivao svoje velike tematske preokupacije, najčešće, i najviše, motive ženskog akta i ptica. Kad navodim činjenicu kontinuiteta time nastojim skrenuti pozornost da je Lesar svojim samostalnim izložbama upoznavao kritiku i kulturnu javnost sa svojim djelom u njegovim stvaralačkim preobrazbama koje čitamo postavljenim u relevantnim izložbenim prostorima.
Te su preobrazbe na dosljedno koncipiranoj tradicijskoj matrici izražavale nove likovne vrijednosti utemeljene na vrsnom crtačkom umijeću i kultiviranom slikarskom postupku. Stoga se u suvremenoj hrvatskoj likovnoj produkciji Lesarov slikarski i crtački opus razaznaje kao zasebna dionica u kontekstu onih velikih prethodnika koji su utemeljili postmodernistički koncept kojega i sam baštini kao svoje stvaralačko načelo. U razmatranju slikareva dosadašnjega priloga suvremenoj likovnoj produkciji osvrćem se na tradicijski kontekst jer nastojim podvući činjenicu da je Lesar legitimni baštinik upravo tih vrijednosti unutar kojih se usustavljuje i njegovo slikarsko djelo. (...) - Milan Bešlić
Opširnije