Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Vanje Babića u Galeriji Sikirica

U Galeriji Sikirica u Sinju, u okviru diskurzivnog programa 'Jesenjarenje', od 25. studenoga do 15. prosinca se održava izložba 'Arheologija odbačenog', multimedijalnog umjetnika Vanje Babića. 
vrijeme: 25.11.2022. - 15.12.2022.
mjesto: Sinj
url: http://www.galerija-sikirica.kus-sinj.hr/

Program je nastao u suradnji udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica, s ciljem da se kroz različite forme – izložbe, filmske projekcije, stručna predavanja, razgovore s autorima – publici približe određena kompleksna pitanja i aktualna društvena problematika, a tema ovogodišnjeg Jesenjarenja su klimatske promjene. U navedeni temat izvrsno se uklapa i ''Arhipelag odbačenog'', s obzirom da izložba predstavlja presjek umjetničkog opusa Vanje Babića u kojem se on kontinuirano bavio istraživanjem otpada i okoliša. Otpad je neizbježna posljedica današnjeg načina života i stvaranjem velikih količina otpada čovjek narušava prirodnu ravnotežu. Kako u tekstu predgovora navodi kustosica Jelena Pavlinušić – ''Babić se poput modernog arheologa bavi odbačenim ili napuštenim predmetima koje mi kao društvo i pojedinci ostavljamo iza sebe, kao što će se i nas u nekoj arheologiji budućnosti proučavati kroz otpad koji smo stvorili. Sve su to predmeti koje je čovjek proizveo da bi si osigurao lagodu i obilje, a potom odbacio bez razmišljanja o posljedicama koje ti proizvodi imaju na okolinu. Najčešće su to jednokratni predmeti koji, unatoč tome što se koriste vrlo kratko, u okolišu ostaju tisuće godina. Kad ne bude nas kao stvarnih protagonista, upravo će naš otpad evidentirati da smo tu nekad bili.''
U sklopu otvorenja umjetnik će održati vodstvo kroz izložbeni postav i odgovarati na pitanja posjetitelja. Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca 2022.
Program se održava uz podršku Grada Sinja i Ministarstva kulture i medija RH.
Izložba je dio programa ‘Kultura u zaleđu’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.