Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Umjetnost slavonskog plemstva'

Izložba 'Umjetnost slavonskog plemstva'
Izložba 'Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine', koja će se moći razgledati od 23. travnja u Galeriji Klovićevi dvori, predstavlja više od 200 umjetnina vezanih uz najznačajnije plemićke obitelji istočne Hrvatske.
vrijeme: 22.04.2021. - 18.07.2021.

Realizirana u partnerstvu s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzejom Slavonije u Osijeku, izložba namjerava sintetizirati dosadašnja istraživanja likovne baštine plemićkih obitelji novovjekovnoga razdoblja na području istočne Hrvatske.
 
Izložit će se slike, skulpture, minijature, grafike i predmeti umjetničkog obrta, likovne zbirke obitelji Odescalchi, Eltz, Pejačević, Hilleprand von Prandau, Normann-Ehrenfels, Mihalović, Janković Voćinski, Janković Daruvarski, Adamović i drugih.
 
Odabrani su predmeti širokog kulturološkog raspona - od umjetnina, preko umjetničkog obrta do arhivskog gradiva i srodne građe s naglaskom na djela likovne umjetnosti.
 
Iz Klovićevih dvora kažu kako se tom izložbom oblikovao za široku publiku, ali i stručnjake različitih profila, atraktivan prikaz reprezentativne baštine, ali i svakodnevne kulture življenja plemstva.
 
Njome se istovremeno valorizirala i njihova uloga u kulturno-povijesnoj i umjetničkoj ostavštini Hrvatske te kontekstualizirala u europskim umjetničkim i kulturnim dosezima u rasponu od 18. do gotovo sredine 20. stoljeća.
 
Bogate zbirke plemićkih obitelji koje su odigrale važnu ulogu na gospodarskom, političkom i kulturnom planu prostora današnje istočne Hrvatske korespondiraju s najkvalitetnijim onodobnim kolekcijama i postavljaju našu povijest umjetnosti i kulture u direktan odnos s centrima kulturne i umjetničke produkcije Europe, dodaje se u najavi.
 
Veliki broj tih predmeta čuva se ponajviše u hrvatskim muzejima, ali i u inozemnim privatnim i javnim kolekcijama. Na izložbi će se ponajprije izložiti materijal hrvatskih muzejskih ustanova, ali i iz privatnih i inozemnih kolekcija.
 
Izložba je koncipirana dijelom kronološki, a dijelom tematski - od baroka do moderne umjetnosti početka 20. stoljeća, odnosno od portretistike kao najzastupljenijeg žanra do genre scena, pejsaža, veduta, mitoloških scena, sakralnog slikarstva.
 
Zastupljene su različite umjetničke vrste – slikarstvo, grafika, crteži, skulpture i reljefi, a dio postava kroz muzeografska rješenja daje uvid u arhitekturu kao značajan segment likovnosti na koja su utjecale plemićke obitelji (obiteljski dvorci, kurije, kapele i crkve).
 
"Izložba će zorno pokazati i razvoj likovnih zbirki plemićkih obitelji koje su započele importom umjetnina, a nastavile se razvijati narudžbama djela od udomaćenih umjetnika sve do istaknute uloge plemstva u razvoju hrvatske moderne umjetnosti", najavljeno je.
 
Autorice izložbe, otvorene do 18. srpnja, su  Jasminka Najcer Sabljak i Silvija Lučevnjak, a kustosice Valentina Galović i Iva Sudec Andreis. (Hina)

/foto©https://gkd.hr/