Preskočite na glavni sadržaj

Izložba umjetnice Fritzie Brown u Galeriji Josip Račić

Na izložbi '(Ne)Privremeno', koju Nacionalni muzej moderne umjetnosti od 13. veljače do 10. ožujka priređuje u Galeriji Josip Račić, zagrebačka kulturna javnost imat će prigodu nakon dvadeset godina ponovno se sresti s radom američke vizualne umjetnice Fritzie Brown.
vrijeme: 13.02.2024. - 10.03.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://nmmu.hr/

Riječ je o umjetnici koja je, radeći desetljećima u njujorškom Artslinku poticala kulturnu razmjenu između Istočne Europe i Sjedinjenih Američkih Država, surađivala i s mnogim hrvatskim umjetnicima.

Hrvatskoj likovnoj publici Fritzie Brown ostala je zapamćena po dvije instalacije monokromatske suzdržanosti koje su 2002. bile prezentirane na izložbi Recitativo u Galeriji Miroslav Kraljević. Prema riječima Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i tadašnjeg voditelja Galerije Miroslav Kraljević, tim radovima umjetnica je demonstrirala sposobnost sugestivne transformacije motiva čarolije svijeta oko nas i traume intime.

Zanimanje Fritzie Brown za rad u mediju umjetničke instalacije i multimedije u međuvremenu se usmjerilo prema temeljnim likovnim tehnikama pa se, prema riječima kustosa izložbe Branka Franceschija, na izložbi u Galeriji Josip Račić umjetnica predstavlja kao istančani kolorist s posebnim osjećajem za taktilne vrijednosti, umješna izvođačića koja ekonomično koristi tehnički aspekt medija. Dvadesetak recentnih za tu prigodu odabranih radova nastalo je 2022. i 2023. na Manhattanu i na imanju na sjeveru države New York, a izvedeni su tradicionalnim likovnim disciplinama poput akvarela, gvaša, kombinirane tehnike, kolaža na papiru i platnu, odnosno serijom koloriranih figura izvedenih u glaziranoj kamenini i jednom fotografijom. Opširnije

Kustos: Branko Franceschi
Izvor: NMMU


Reprodukcija / Image: Fritzie Brown, Zvijer / Autopotret / Beast / Self Portrait, 2023. / akvarel i kolaž / watercolor and collage 55,8 x 45,7 cm / Foto / Photo: Jan Baracz