Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Suvremena umjetnost' Zlatka Kozine u osječkoj Galeriji Knifer

U Galeriji Knifer u Osijeku održat će se otvorenje izložbe 'Suvremena umjetnost' Zlatka Kozine 16. rujna, u 19 sati. Izložba je otvorena do 30. rujna 2022.
vrijeme: 16.09.2022. - 30.09.2022.
mjesto: Osijek

“Na ikonološkoj razini u užem smislu, radovi Zlatka Kozine uz pomoć pojma aproprijacije vode nas prema zaključku da je njihova esencijalna vrijednost kao umjetničkih djela upravo u ispreplitanju različitih načina prisvajanja povijesno-umjetničkih stratuma, prvenstveno onih koji se odnose na modernu i suvremenu umjetnost.
Kroz jednostavnu estetiku art bruta, ove slike su duboko subverzivne jer suočavaju promatrača s fragmentima njegova/njezina vlastitog (ne)znanja o vizualnoj konstruiranosti kulture te o životu kao spektaklu u doba totalne komunikacije. Utoliko sveprisutna strategija aproprijacija kod ovog umjetnika ne znači samo pridruživanje najšireg polja popularne kulture sferi visoke umjetnosti nego, još značajnije i – paradoksalno – još originalnije: prisvajanje posvećenih fragmenata svijeta umjetnosti i teorije te njihovo pretvaranje u prazne relikvije vizualne kulture.“
 
Krešimir Purgar (ulomak iz predgovora)

Izložba “Suvremena umjetnost” Zlatka Kozine u Galeriji Knifer – Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku (unios.hr)