Preskočite na glavni sadržaj

Izložba – Stjepan Radić ponovno u Pragu

U najužem središtu Praga u izložbenim prostorima Muzeja iluzijske umjetnosti sredinom srpnja otvorena je povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja hrvatskog političara i publiciste Stjepana Radića izložba pod nazivom “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra”.
vrijeme: 15.07.2021. -
Stjepan Radić bio je iznimno povezan s Češkom, češkim narodom i Pragom, a Češku je idealizirao kao najrazvijeniju i najnapredniju slavensku zemlju. U Pragu je proveo dio svog života, stjecao nova znanja, ostvario brojne kontakte i prijateljstva, napisao svoja djela i upoznao svoju ljubav i životnu družicu Mariju. Iako je zbog svojih političkih stavova bio nekoliko puta protjerivan iz Praga uvijek se u njega vraćao kad god je to bilo moguće, a češki je jezik popularizirao u Hrvatskoj i smatrao da bi upravo češki trebao biti glavni jezik komunikacije svih slavenskih država u sastavu tadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

Izložba je nastala u suradnji Kulturnog centra braće Radić i Gradskog muzeja Sisak, autor izložbe i kataloga je Ivica Valent, muzejski savjetnik u Gradskom muzeju Sisak, a izložba je postavljena u Pragu zahvaljujući suradnji s Hrvatsko-češkim društvom, Muzejom iluzijske umjetnosti i Veleposlanstvom RH.

Izložba u Pragu ostaje otvorena do sredine kolovoza. /MDC