Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Spomenik kralja Tomislava u Zagrebu'

Izložba 'Spomenik kralja Tomislava u Zagrebu'
Gliptoteka HAZU predstavlja virtualnu izložbu 'Spomenik kralja Tomislava u Zagrebu' na poveznici: kraljtomislav.hazu.hr.
Spomenik kralja Tomislava jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba, konjanička skulptura koja na Glavnom željezničkom kolodvoru svakodnevno dočekuje putnike i istovremeno dominira gradskom vizurom Donjega grada i Lenucijeve potkove.  Priča o spomeniku, od ideje za njegovo podizanje preko lijevanja te dugotrajnih polemika o mjestu i načinu postavljanja do konačnog postavljanja i promjena koje su se na njemu odvijale tijekom gotovo cijelog stoljeća, izrazito je bitan i interesantan segment naše povijesti i povijesti umjetnosti koji široj javnosti nije toliko poznat. Izložbom se pokušalo obuhvatiti sve te elemente i prikazati njegovu povijesnu i umjetničku vrijednost kroz građu Gliptoteke HAZU koja u svom fundusu čuva originalne sadrene modele i skice za spomenik Roberta Frangeša Mihanovića, bogatu fotodokumentaciju i arhivske materijale, kao i skice s natječaja za zamjenske reljefe za spomenik.

Autor izložbe: Filip Turković-Krnjak, viši kustos Gliptoteke HAZU

Izložba je nastala uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.
 
Virtualna izložba→



Objava: 2.1.2023.