Preskočite na glavni sadržaj

Izložba skulptura Emila Mandarića 'Dodir od zlata' u Tiflološkom muzeju

Izložba 'Dodir od zlata' samoukog skulptora Emila Mandarića otvara se u petak, 2. prosinca u 13 sati u Tiflološkom muzeju u Zagrebu.
vrijeme: 02.12.2022. - 02.02.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.tifloloskimuzej.hr/

Izložbom „Dodir od zlata“ predstavljeno je likovno stvaralaštvo umjetnika nastalo unazad desetak godina. Izložba predstavlja djela nekoliko tematskih skupina kojima se autor bavi: Prirodni oblici i elementi iz prirode, Životinje, Ljudi u pokretu, Zlatni ciklus slijepih, Žene, Likovi iz Hrvatskog primorja, Portreti, Zlatne jabuke i Slike. Mandarić je sav svoj unutarnji svijet, svoja razmišljanja i emocije oblikovao prstima, čiji mu je dodir u zbilji, lišen vizualnog naboja, postao vrijedan više od zlata.

Mandarić skulpture izrađuje u tehnici kaširanog papira. U temama koje obrađuje dominiraju slijepe osobe i njihova zanimanja poput pletača košara ili harmonikaša, ali i likovi iz primorskog kraja primjerice Bakarski vodonoša, Ribar, Mlikarica, kojima svojom interpretacijom daje izniman homage s i podsjetnik na prošlo vrijeme te „male“ ljude koji ispisuju „velike“ priče. Do sada je izlagao na izložbama u Rijeci, Zagrebu, Samoboru i Kopru s članovima Kreativne radionice Udruge slijepih Primorsko-goranske županije.

Tiflološki muzej drugi put ugošćuje Emila Mandarića, ovaj put samostalnom izložbom. Predstavljanjem njegovih likovnih radova želi se ohrabriti sve osobe oštećena vida koje bi se mogle i htjele okušati u umjetnosti ovoga izričaja, te potaknuti njihov kreativni potencijal.

Autori izložbe: Igor Maroević i Nina Sivec.