Preskočite na glavni sadržaj

Izložba rukopisa Tina Ujevića u Vrgorcu

U rodnoj kuli Tina Ujevića u Vrgorcu u četvrtak je otvorena izložba Tinovih neobjavljenih rukopisa, starih više od 80 godina, pod nazivom “Kolijevka čarolije”.
vrijeme: 04.07.2024. - 07.07.2024.
mjesto: Vrgorac

Nakon Sarajeva i Zagreba, kulturnoj javnosti u Hrvatskoj bit će predstavljeni neobjavljeni rukopisi pjesnika i pisca Tina Ujevića, koji je za života sakupio i sačuvao umjetnik i kolekcionar Vladimir Dodig Trokut.

Riječ je o zbirci od ukupno dvjestotinjak rukopisa neprocjenjive vrijednosti, uključujući pjesme, bilješke za pjesme, nacrte kritičkih tekstova, bilješke za romane i pripovijetke, neobjavljene pripovijetke i nedovršene romane, kao i kritike i bilješke za kritike koje je Tin pisao za više časopisa i kulturnih magazina svog vremena.
Danas je poznato kako je rukopise Tin Ujević dao kao zalog za stanarinu tadašnjoj vlasnici sobe u kojoj je stanovao u Sarajevu, a tek 80-ih godina prošlog stoljeća došli su u ruke poznatom kolekcionaru koji ih je otkupio od potomaka vlasnice. Rukopisi su preživjeli ratove, nevolje i loše uvjete u kojima su godinama stajali na tavanu.
Ta neobična izložba, prvi put je predstavljena 2022. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a potom i u Zagrebu.
Organizator izložbe u Vrgorcu je Centar za kulturu i baštinu i Antimuzej  iz Zagreba.

Kako se doznaje od Dore Krišto iz Centar za kulturu i baštinu Vrgorac, izložba postavljena na prvom i drugom katu Tinove rodne kule otvorena je za  javnost  do 7. srpnja. (Hina)