Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Pucanje po šavovima' Kasje Jerlagić

Samostalna izložbe 'Pucanje po šavovima' mlade sarajevske umjetnice Kasje Jerlagić moći će se razgledati u Galeriji Atelijera Žitnjak od 26. svibnja do 3. lipnja 2023.
vrijeme: 26.05.2023. - 03.06.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/atelijerizitnjak/

Otvorenje izložbe će se održati u petak, 26.5. u 20 h. Uz otvorenje se održati i razgovor s umjetnicom koji će voditi Bojan Krištofić (AŽ) i virtualno prisutna Lala Raščić (Crvena / NONA Residency). Time ujedno s ponosom predstavljamo i pionirski program AŽ / NONA umjetničke razmjene na potezu ZAGREB-SARAJEVO, koji smo pripremili u suradnji s kolektivom Crvena (Udruženjem za kulturu i umjetnost) i Galerijom Manifesto iz Sarajeva. Premijerne godine 2023. program se odvija od 15. svibnja do 15. lipnja, taman za kraj proljeća. Na poziv Savjeta Galerije AŽ, prvo u zagrebačkim Atelijerima Žitnjak od 15. do 31.5. boravi Kasja Jerlagić; a zatim od 1. do 15.6., na poziv kolegica iz kolektiva Crvena i Galerije Manifesto, u jedinstvenom sarajevskom prostoru NONA Residency gostuje renomirana zagrebačka umjetnica Maja Marković.
 
Kasja Jerlagić (Sarajevo, 1996.) je diplomirala na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. U razdoblju od 2015. do 2018. je volontirala i radila u nekoliko sarajevskih galerija: 11/07/95, Duplex100m2 i Charlama depot. Osnovala je i vodila umjetničko-aktivistički kolektiv ODRON, organizirajući događaje na sjecištu umjetnosti, kulture i politike, sve u cilju podržavanja regionalne umjetničke scene i poticanja mladih da se uključe u političke procese. Da bi održala zdrav razum tokom pandemije, počela se baviti ručnim radom: vez na odbačenoj tkanini, tkanje na "uradi-sama" tkalačkom stanu, te pravljenje tapiserija različitih veličina. Njene slike su dio putujuće kolekcije Sarajevo Storage Pierrea Courtina i privatne kolekcije Irfana Hošića. Radila je ilustracije za Balkan Investigative Reporting Network, Civil Rights Defenders, te za publikaciju Izgubljena revolucija: AFŽ Između mita i zaborava, u nakladi Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena.