Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Podvodna arheologija u Poljskoj' u petak u središtu Zagreba

Izložba "Podvodna arheologija u Poljskoj. Povijest i perspektiva", kojom se predstavljaju poljska dostignuća u području istraživanja i zaštite podvodnih arheoloških lokaliteta, bit će postavljena 23. rujna u središtu Zagreba.
vrijeme: 23.09.2022. - 06.10.2022.
mjesto: Zagreb
Izložba, koju organiziraju Nacionalni pomorski muzej u Gdanjsku, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru i poljsko Veleposlanstvo, bit će postavljena na početku Gajeve ulice i moći će se razgledati do 6. listopada.
Kako se ističe u najavi, izložba predstavlja poljska dostignuća na području istraživanja i zaštite podvodnih arheoloških lokaliteta, u skladu s UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti podvodne kulturne baštine. Među njima su bili i rezultati višegodišnjih istraživanja olupina - trgovačkog broda iz 15. stoljeća pod nazivom Miedziowiec, švedskog broda Solen iz 17. stoljeća i razarača ORP Wicher, potopljenog tijekom Drugog svjetskog rata, kao i istraživanja ostataka srednjovjekovne luke u Pucku, koja su trenutno u tijeku.
Usto, izložba prikazuje učinke konzervacije artefakata izvađenih s podvodnih arheoloških nalazišta.
Nacionalni Pomorski Muzej u Gdanjsku najveći je pomorski muzej u Poljskoj i jedan od najvećih u Europi, a njegova je misija prikupljanje artefakata koji prikazuju pomorsku povijest Poljske, trgovinske odnose i razvoj pomorstva od najstarijih vremena do danas te ima više od 50 godina iskustva u podvodnim arheološkim istraživanjima i konzervaciji artefakata, ističe se u priopćenju poljskoga Veleposlanstva.
Usuradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru, Muzej iz Gdanjska provodi projekt usmjeren na promicanje poljske podvodne kulturne baštine i razvoj suradnje između Hrvatske i Poljske na području podvodne arheologije i zaštite kulturne baštine.
Projekt "Poljsko-hrvatska razmjena iskustava u području UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine" sufinanciran je iz sredstava Ministra kulture i nacionalne baštine Republike Poljske u okviru programa "Inspirativna kultura", dodaje se u priopćenju.

Izvor: Hina