Preskočite na glavni sadržaj

Izložba plakata i knjižne građe "Marulićeva Judita : kanonska opsjena o apologiji dvojbenosti"

U povodu 500. obljetnice smrti velikana hrvatske književnosti Marka Marulića (1524.-2024), u suradnji Gradske knjižnice Vukovar i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, tijekom siječnja 2024., u izložbenoj auli u prizemlju Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, može se pogledati izložba plakata i knjižne građe pod nazivom "Marulićeva Judita : kanonska opsjena o apologiji dvojbenosti".
vrijeme: 09.01.2024. - 31.01.2024.
mjesto: Osijek
url: https://www.gskos.unios.hr/
Izložba "Marulićeva Judita : kanonska opsjena o apologiji dvojbenosti" nastala je 2021. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar, prilikom obilježavanja izuzetno značajnog jubileja, odnosno petstogodišnjice objavljivanja "Judite" Marka Marulića, izvorno tiskane u Veneciji 1521. Bezobzira na odavno poznate sve činjenice što kroz pet stoljeća jasno i zvonko odjekuju do današnjih dana, i nadahnuće starozavjetnom pripoviješću, i antičke uzore protkane kršćanskim elementima, i alegorijski prikaz turske opsade Splita, i utvrđivanje nade i otpora nasuprot neprijateljskoj najezdi, konačno i status prvog umjetničkog epa spjevanog na hrvatskom jeziku, potrebno je uvijek iznova naglašavati monumentalni karakter i formalno-semantičke odrednice remek-djela "oca hrvatske književnosti".

Ova izložba u svom tekstualnom dijelu, ponešto odmiče od neosporne faktografije i, bazirajući se na liku Judite, nudi pokušaj uvida u svu polemičnu složenost filozofskih, psiholoških, teoloških, etičkih i moralnih implikacija Marulićeva ostvarenja, rasvjetljujući pritom raskošnu vještinu i umnu snagu samoga autora, dok je grafički segment rezerviran i ukorijenjen u likovnosti te umješno i detaljno prati, također s fokusom na ženski aspekt, povijesni razvoj učestalog motiva na platnima slikarskih velikana, primjerice Michelangela Caravaggia, Sandra Botticellija, Francisca Goye i Gustava Klimta.