Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Pas koji je nosio petarde na leđima' u izlogu koprivničke knjižnice

U izlogu Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' u Koprivnici do 19. prosinca može se razgledati i pročitati strip 'Pas koji je nosio petarde na leđima' Udruge ljubitelja stripova StripOs i Udruge obitelji djece s autizmom 'Dar'.
vrijeme: 13.12.2022. - 19.12.2022.
mjesto: Koprivnica
url: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

U suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH i Udrugom obitelji djece s autizmom „Dar“ Osijek, djevojčice i dječaci iz Udruge “Dar” na radionicama crtanja stripa su uz mentorstvo vukovarskog strip-crtača Nenada Barinića, nacrtali strip o psu koji radi kao raznosač petardi.
Strip je nastao po predlošku priče o psu Zumi, koji po naredbi svog vlasnika donosi petarde na leđima skupini odraslih, kod kojih probudi svijest o tome da se i djeca s autizmom boje petardi i da ih ne treba koristiti čineći time dobro i djeci iz autističnog spektra i životinjama.
Izložba ovog stripa prezentirana je u prosincu 2021. u mjestima Hrvatske i regije: Čepin, Osijek, Vinkovci, Mirkovci, Vukovar, Zagreb, Novi sad, Sombor, Odžaci, Pirot, Beograd, Sarajevo, Tešanj i Podgorica.
Polovinom prosinca 2022. izložba će biti postavljena u narodnim knjižnicama mjesta: Županja, Buje, Umag, Novigrad, Pula, Hvar, Sinj, Kutina, Dvor, Popovača, Lipik, Duga resa, Vrbovsko, Belišće, Zagreb, Bistra, Velika Gorica, Samobor, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina, Jastrebarsko, Šibenik, Varaždin, Donji Miholjac, Blato, Metković, Kutjevo, Ilok, Požega, Korčula, Opuzen, Ploče, Ston, Dubrovnik, Mljet, Murter, Knin, Tisno, Drniš, Primošten, Bjelovar, Đakovo, Virovitica, Koprivnica, Biograd na Moru, Pag, Ražanac, Novigrad, Zadar, Kali, Nova Gradiška i Brodski Stupnik.
Nacrtanim stripom, djeci s autizmom omogućujemo direktno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima. Tekst nas uči što je autizam, a tajna poruka stripa je da se djeca s teškoćama u razvoju boje pucanja petardi.
Strip nije niti će biti objavljivan na internetu, može se vidjeti jedino na mjestima postava izložbe, prošle, ove i idućih godina. Uz izložbu, posjetiteljima se besplatno dijeli katalog.