Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Opasno crvena' - Željko Koprolčec & Duško Šibl

Izložba naziva 'Opasno crvena', umjetnika Željka Koprolčeca i Duška Šibla, bit će predstavljena na otvorenom - na Trgu Republike Hrvatske ispred ŠPUD-a, od 18. travnja do 17. svibnja 2023. 
vrijeme: 18.04.2023. - 17.05.2023.
mjesto: Zagreb
Radi se o drugoj izložbenoj suradnji fotografa Koprolčeca i slikara Šibla, nakon izložbe Nudo furioso 2019. godine, nova suradnja daje i novo sagledavanje dvaju medija ovih umjetnika, a kroz njihovo preklapanje i novo čitanje.

Izdvojeno iz predgovora Mirka Ilića:

„Zanimljivo je da je art/akt na ovoj izložbi rezultat rada dva različita umjetnika. Oni nisu različiti samo medijski, nego aktu prilaze iz dva potpuno različita smjera.
 
Željko Koprolčec u svom fotografskom pristupu preuzima totalnu kontrolu nad svim procesima kreiranja fotografije. U njegovom pristupu nema ičega nepromišljenog, nema ičega što je van njegove kontrole. Svaki tračak svjetla je pažljivo kontroliran. Boje su minimalne, većinom su to tonovi sepije. Poze modela su pažljivo koreografirane i statične. Osjeća se potpuni nedostatak fizičke dinamike, pokreta modela. Jedini pokret je svjetlo koje putuje po oblinama tijela. I sam umjetnik u procesu pritiskanja okidača na kameri radi to minimalnim pokretom.
 
Pristup Duška Šibla je totalno obrnut. Sve je naizgled ostavljeno slučaju. Nedefinirani potezi kista, primarnih boja, duge, široke i divlje krivulje koje plešu po površini platna. Da bi se postigla ta fluidnost i senzualnost poteza linija, umjetnik fizički mora plesati kistom po platnu. On pleše s linijama. Ta umjetnikova energija, proces kojim stvara art/akt, pretvara model u naznaku, haiku na rubu apstrakcije.
 
Susret ta dva potpuno različita pristupa na istoj površini stvara sasvim novu vizualnu informaciju, započinje dijalog u našim očima. Prva reakcija oka je da pokušava “čitati” rad/sloj svakog od tih umjetnika odvojeno. Oko se prebacuje s jednog sloja na drugi i natrag, sve dok se oko i mozak ne usklade i počnu “čitati” oba sloja kao jedan. Tu počinje dijalog umjetnosti ta dva stvaraoca. Tu se pojavljuje "nešto treće".“
 
Izložbu na otvorenom možete pogledati do 17. 5. 2023., a uz izložbu ISO je izdao i prigodni deplijan.
 
https://www.facebook.com/ISOSPUD