Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Olivera Resslera - 'Barikadiranje ledenih ploča'

Izložba Olivera Resslera - 'Barikadiranje ledenih ploča' održava se od 30. studenoga 2021. do 30. siječnja 2022. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Međunarodni projekt 'Barikadiranje ledenih ploča' istražuje globalno zagrijavanje, pokret za klimatsku pravdu te njihov odnos prema umjetnosti. 
vrijeme: 30.11.2021. - 30.01.2022.
mjesto: Zagreb

Ovaj istraživački pothvat realiziran je posredstvom filmova, fotografskih radova, konferencije, publikacije i ciklusa samostalnih izložbi.

Riječ je o međunarodnom projektu koji se zbiva u četiri zemlje: Austrija: Camera Austrija, Graz; rujan - studeni 2021. / Hrvatska: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb; 30. studeni 2021. - 30. siječanj 2022. / Estonija: Tallinn Art Hall, Tallinn; 2022. / Njemačka: n.b.k. - Neuer Berliner Kunstverein; Berlin, 2022.

(...) Naslov Barikadiranje ledenih ploča odnosi se na razmjere nužde s kojima se pokret za klimatsku pravdu suočava i na opseg onoga što namjerava učiniti. Barikadirati ledene ploče dok se tope fizički je nemoguće, ali pokret pokušava postići nešto povijesno, bez presedana, zato jer se nikad do sada u zabilježenoj ljudskoj povijesti naš planet nije suočio s ovakvom apsolutnom prijetnjom. Kad se arktički led otopi, razina mora posvuda raste; otoci i gradovi tonu, globalno iskorištavanje poljoprivrede i ribolova premašuje realne kapacitete.
 
Barikadiranje ledenih ploča bilježi i dokumentira neke primjere mobilizacije, aktivnosti, okupljanja i radne sastanke pokreta za borbu protiv klimatskih promjena. Međutim, ne postoji „neutralna" pozicija iz koje bi se društveni pokret mogao dokumentirati. Svaka odluka -  koja se odnosi na to kako i što snimiti, što izostaviti, a što iz govora aktivista uključiti/isključiti te kako to urediti  - mora biti prepoznata kao istodobno uvjetovana i konstitutivna u odnosu na taj pokret. Slijedom toga, umjetnička produkcija iz mog istraživanja uključivat će materijal koji bi se mogao trenutačno promatrati kao „dokumentarni“, zajedno s ostalim elementima u kojima je „umjetnički“ angažman očigledniji. Međutim, svako dulje zadržavanje pažnje na ovom radu otkrit će sustavno zamućivanje svake umjetne crte između „dokumenta" i „umjetničkog djela".(...) Opširnije

Kustosica izložbe u MSU: Leila Topić.
Izložba je otvorena do 30.1.2022.