Preskočite na glavni sadržaj

Izložba o žrtvama zlostavljanja u djetinjstvu otvorena u Tehničkom muzeju

Izložbu 'SHAME - European stories' u Zagreb je dovela organizacija Justice Initiative, sa snažnom porukom podrške žrtvama. Izložba se sastoji od niza fotografija osoba koje su ispričale svoje priče o zlostavljanju u djetinjstvu ili mladosti, a moguće ju je posjetiti u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu do 24. rujna 2023. godine.
vrijeme: 13.09.2023. - 24.09.2023.
mjesto: Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla
url: https://justice-initiative.eu/


Ova izložba možda donosi različite priče iz različitih država, no traumatična iskustva iz djetinjstva i mladosti ovih preživjelih žrtava zlostavljanja su bez granica. Svatko tko govori o zlostavljanju treba iznimnu hrabrost jer društvo nas uči šutnji. Zato je ova izložba ovdje, da iznese ovu tešku temu na vidjelo, kako bi dala lice i glas žrtvama i bila korak prema promjeni, korak prema iskupljenju za žrtve“, poručio je Guido Fluri, osnivač Justice Initiative.
Autor fotografija poznati je talijanski fotograf i novinar Simone Padovani. Sam Padovani naziv izložbe „SHAME”, pojašnjava kao osjećaj i riječ koju su žrtve zlostavljanja često koristile prepričavajući svoja traumatična iskustva.
Justice Initiative izložbom je pružila podršku žrtvama diljem Europe, kako bi javnost otvorila oči i put prema pravednom rješenju. Svjedočanstva koja izložba donosi različite su životne priče između kojih se, ipak, može povući paralela. Ne radi se samo o zlostavljanju koje se dogodilo u prošlosti, već i o životu nakon toga. Nepravda, sram i psihička opterećenost tek su dio tereta koji žrtve svakodnevno nose. Problem s kojim se organizacija želi sukobiti jest prekid šutnje u društvu i politici o toj temi i proživljenim trauma jer žrtve zlostavljanja zaslužuju dobiti pravdu tijekom svog života. Projekt organizacije Justice Initiative do sada je u Švicarskoj iznio mnoge priče u javnost te uspio osigurati reparacije za više od 10.000 žrtava.