Preskočite na glavni sadržaj

Izložba o životu i djelu povjesničara Rudolfa Horvata

Izložba 'Hrvatski povjesničar dr. Rudolf Horvat (Koprivnica, 14.3. 873. – Zagreb, 25.5.1947.), život i djelo' otvara se u petak, 24. lipnja u 19 sati, u Galeriji Koprivnica.
vrijeme: 24.06.2022. -
mjesto: Koprivnica
url: https://www.muzej-koprivnica.hr/
U svom polustoljetnom radu hrvatski povjesničar dr. Rudolf Horvat stvorio je ogroman pisani i govorni opus o kojem najbolje na slikovit način govore sljedeće brojke: objavio je 56 knjiga iz hrvatske povijesti, što je u prosjeku nešto više od jedne knjige godišnje, u brojnim i raznim novinama i stručnim časopisima objavio je više od 1200 povijesnih članaka, što je iznosilo dva naslova mjesečno te je diljem Hrvatske održao više od 2000 predavanja, gotovo jedno predavanje tjedno. U svom rodnom gradu održao je desetak predavanja i to najčešće prilikom obilježavanja važnih obljetnica iz koprivničke i hrvatske povijesti, a napisao je i objavio prvu knjigu iz povijesti Koprivnice: Poviest slob. i kr. grada Koprivnice, Zagreb, 1943.
Kao povjesničar napisao je i brojne knjige o povijesti hrvatskih gradova a među njima i Povijest grada Varaždina za koju je dovršio rukopis 1936. no knjiga je objavljena 1993. godine te također i rukopis 1938. za knjigu Kulturna povijest grada Varaždina koja je objavljena 2020. godine.
Od posebnog su političkog i društvenog značaja bile i njegove knjige Povjest Medjumurja, 1908., i pretisak te knjige Poviest Međimurja, 1944., koje su u kontekstu vremena poslužile argumentaciji da je Međimurje oduvijek bilo hrvatsko. Ova knjiga objavljena je u najnovijem pretisku Matice hrvatske Čakovec 1993. godine.

Obilježavajući 75. godišnjicu njegove smrti Muzej grada Koprivnice, Gradski muzej Varaždin i Muzej Međimurja Čakovec organizirali su tematsku, povijesnu, memorijalnu izložbu gornjeg naslova s namjerom podsjećanja na njegov život i djelo.

Autori stručne koncepcije izložbe i tekstova su Dražen Ernečić, viši kustos, Spomenka Težak, muzejska savjetnica i Ana Šestak, viša kustosica. Izložba će u rujnu i listopadu ove godine gostovati i u muzejskim ustanovama Varaždina i Čakovca.
 
Projekt je realiziran sredstvima Grada Koprivnice, Muzeja grada Koprivnice, Gradskog muzeja Varaždin i Muzeja Međimurja Čakovec.