Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Nogomet u suvremenoj umjetnosti' održava se u Mostaru

Izložba 'Nogomet u suvremenoj umjetnosti' koja okuplja radove preko trideset akademskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske postavljena je do 18. prosinca u Sveučilišnoj galeriji Sveučilišta u Mostaru, u Sveučilišnom kampusu u Rodoču.
vrijeme: 11.11.2022. - 18.12.2022.
mjesto: Mostar
url: https://www.instagram.com/galerija.sum.ba/

Izložba okuplja preko trideset akademskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske s više od pedeset djela na temu najvažnije sporedne stvari na svijetu – nogometa.
Iz Hrvatske (Zagreba, Splita i Dubrovnika), to su: Boris Bućan, Tisja Kljaković Braić, Josip Škerlj, Ivan Listeš, Ivan Perak, Svjetlan Junaković, Tomislav Buntak, Matko Vekić i Mišo Baričević.

Autor izložbenog koncepta je povjesničar umjetnosti i voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović, a kustos izložbe je Vladimir Filipović.
Izložba je otvorena povodom održavanja Svjetskog prvenstva u nogometu u Katru, a naslanja se na izložbu „Nogomet u hrvatskom slikarstvu“ (kustosi Marin Ivanović i Milan Bešlić) koja je postavljena 2018. godine u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku.

Iz pregovora autora izložbe Marina Ivanovića:
„Veliki broj umjetnika na ovoj izložbi podrazumijeva i mnogo različitih formalnih pristupa temi nogometa, od realističnih do gotovo apstraktnih, od simboličkih do asocijativnih. Raspon motiva proteže se od prizora s utakmica i navijačke atmosfere s neizostavnim bakljama, zastavama i klupskim obilježjima (Tomislav Zovko, Trpimir Grgić), preko igrača kao pojedinca (Boris Ladan, Marin Topić) i nogometnog igrališta (Jasmin Kukavica, Mladen Ivešić, Matko Vekić), do motiva koji tangencionalno dodiruju temu (Dalibor Nikolić, Maja Rubinić). Od trideset jednog umjetnika čiji su radovi uključeni u odabir, samo su tri žene – Tisja Kljaković Braić, Marijana Pažin Ivešić i Maja Rubinić – što je bilo očekivano s obzirom na dominaciju muške populacije u općoj temi nogometa.“

Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca 2022. godine.