Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Nine Đurđević: 'Odlučna'

Dirljiva i intimna izložba 'Odlučna', vizualne umjetnice Nine Đurđević otvara se u petak, 24. lipnja u 19:30 sati, u Galeriji fotografije Fotokluba Split.
vrijeme: 24.06.2022. - 14.07.2022.
mjesto: Split
url: https://www.facebook.com/FotoklubSplit
Riječ je o projektu u okviru kojega autorica istražuje temu suicida koja je i danas najčešće praćena stigmom, sramom i predrasudama. Đurđević za potrebe svog rada fotografira devetero protagonista na mjestima gdje su si pokušali oduzeti život, a njezina dva autoportreta nastala su na mjestima gdje se 2001. ubio njezin otac i 11 godina poslije i njezin brat.
 
O svom autorskom konceptu Nina Đurđević kaže: ''Portretiranje osoba koje su pokušale suicid, nisu uspjele, danas su zadovoljne, na mjestu radnje sa osmijehom na licu. Ovo je najkoncentriraniji time i najprecizniji opis ovog projekta. Ovog autoportretnog projekta. Jer dolazim iz uspješne suicidalne obitelji. Moja nuklearna obitelj (mama, tata, brat i ja) reducirana je na pola. Spala na žensku polovicu. Moje je životno iskustvo uvelike obojano ovom, a i nekim drugim redukcijama. Moji stavovi također. Načini reagiranja. Percipiranje. I ne, ne mogu reći da sam zavoljela život, shvatila njegovu dragocjenost, mudro učila iz tuđih iskustava, počela živjeti punim plućima zbog ovih izgubljujućih iskustava. A ipak, volim život, mislim da je dragocjen kada ga takvim osjećaš, nastojim iskoristiti tuđa iskustva, živim najpunije što mogu. Ovaj je projekt zamišljen kao oda životu. Životu koji je naša istost. Živi smo, zar ne?''.