Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Nikole Vrljića 'Uzmi sve što ti život pruža 2'

Izložba kipara Nikole Vrljića naslovljena 'Uzmi sve što ti život pruža 2' otvara se u četvrtak 21. svibnja, u zagrebačkoj galeriji Trotoar u Mesničkoj 7.
vrijeme: 21.09.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://trotoar-galerija.hr/
Kroz izložbu Uzmi sve što ti život pruža 2 (u engleskoj verziji Cars, Kisses and Afterlife) Nikola Vrljić nastavlja svoju potragu za drugačijom stvarnošću; predstavlja nam provokativan, neodoljivo privlačan i duhovit nastavak života. Vrljićev senzibilitet za čudnovato u ovom je ciklusu propet do krajnjih granica pa motivi kostura nikada nisu izgledali privlačnije. Uobičajeno jezovite prikaze se u radovima humorističnih naslova pretvaraju u vesele i neopterećene persone, uživljene i opuštene u (ne)zavidnim scenarijima onostranog života.
 
Kako u predgovoru izložbe piše Branko Franceschi“Vrljićev ciklus o smrti koja uživa u životu istovremeno je cinična obrana i izazov zastrašujućoj sveprisutnosti smrti koja posebno dobro korespondira sa kurentnom globalnom neravnotežom i slijedom kriza, ali i poziv na život bez straha, zasnovan na svijesti o nemogućnosti stvarne kontrole sudbine i prihvaćanju neumitnosti smrti. [...] trebamo li se zabrinuti zbog Vrljićevog ciklusa? Slutim da je intencija da duboko uzdahnemo, uđemo u bazen ili automobil, isprepletemo jezike i proživimo svaki trenutak kao da je posljednji, jer možda i jeste.”