Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Neustrašive žene' gostuje u Pakracu

Grupna izložba ilustracija "Neustrašive žene" bit će svečano otvorena u petak 20. svibnja s početkom u 19 sati u Muzeju grada Pakraca. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.
vrijeme: 20.05.2022. - 20.06.2022.
mjesto: Pakrac

Jedna od značajnih žena predstavljenih na izložbi je i Jadranka Kosor, a autorica ilustracije je nagrađivana hrvatska ilustratorica Vanda Čižmek. Prva hrvatska premijerka rođena je 1953. godine u Pakracu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a karijeru je započela u novinarstvu. U knjizi "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku" autorica Rosie Kugli ističe dio iz premijerkine autobiografije kao jasnu poruku svim djevojčicama i ženama: "Jako je važno da ne pristanete biti zapisničarke, ni "male od kužine" koje se šutke klanjaju ili uklanjaju. Budite ono što želite i ne odustajte od svojih snova, čak i ako sanjate o tome da postanete premijerka."
 
Putujuća grupna izložba "Neustrašive žene" temelji se na knjigama "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama" (2019.) autorice Tatjane Barat i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku" (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.
 
Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom "Neustrašive žene". Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Na izložbi posjetitelji će moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.
 
Izložba u Muzeju grada Pakraca ostaje otvorena do 20. lipnja 2022. nakon čega putuje u Slavonski Brod.

Facebook stranica projekta