Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Nepoznati Oskar Herman'

Galerija Klovićevi dvori, koja posjeduje najveću zbirku djela slikara Oskara Hermana (1886. – 1974.) u Hrvatskoj, od 14. listopada do 12. prosinca 2021. predstavlja izložbu - 'Nepoznati Oskar Herman'.
vrijeme: 14.10.2021. - 12.12.2021.
url: https://gkd.hr/
Slikar je to, čiji je opus u početku definiran „Minhenskim krugom“ kojeg čine još i Miroslav Kraljević, Josip Račić te Vladimir Becić. 
Hermanova je umjetnička osobnost samozatajna, a poetika teško dosegljiva. Biografija je bremenita s popudbinom slikara uglednog građanskog porijekla, potomka građanske elite s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a zatim progonjenog nositelja žute zvijezde, dvije godine zatočenog u fašističkom logoru, odbjeglog u partizane pa dugogodišnjeg predanog kustosa Moderne galerije u Zagrebu i slikara sugrađanina s atelijerom u Martićevoj ulici. Upravo s toga Galerija Klovićevi dvori s ponosom predstavlja nova otkrića, koja su rezultat višegodišnjega temeljitog bavljenja Zbirkom i kontekstom njezina nastanka kustosice Jasmine Bavoljak, muzejske savjetnice Galerije Klovićevi dvori. (GKD) 
Opširnije