Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Mediterranea – slojeviti presjek drevnog Sredozemlja u Galeriji Kortil

​U Galeriji Kortil u Rijeci u srijedu, 14. veljače, u 18 sati otvara se putujuća izložba Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Mediterranea - slojeviti presjek drevnog Sredozemlja u organizaciji Veleposlanstva Italije u Zagrebu, Talijanskog instituta za kulturu i Generalnog Konzulata Italije u Rijeci.
vrijeme: 14.02.2024. -
mjesto: Rijeka
url: https://hkd-rijeka.hr/galerija-kortil/

Nakon nekoliko inozemnih etapa i nakon što je u siječnju predstavljena publici u Zagrebu, izložba dolazi u Rijeku, a potom nastavlja svoje putovanje drugim zemljama Mediterana.
Izložba je realizirana u suradnji s Talijanskom svemirskom agencijom (Agenzia Spaziale Italiana ASI), Telespazio/e-GEOS, Fondazione Med-Or (gruppo Leonardo) i Europskom svemirskom agencijom (ESA), a kustosica izložbe je Viviana Panaccia.

Izložba na inovativan i jedinstven način prezentira povijest, ljepotu, narode i mitove morskog kontinenta Mediterana, regije velike povijesne vrijednosti koja u današnje vrijeme, s geografskog, političkog i prometnog aspekta, ponovo dobiva centralnu ulogu.

Snimke Talijanske i Europske svemirske agencije te Telespazio/e-Geos-a, dobivene najnaprednijim tehnologijama, u dijalogu su s drevnim kartama i umjetničkim djelima, te u sintezi kulture, umjetnosti i znanosti između prošlosti i sadašnjosti. Istovremeno, izložba ima za cilj promicanje brenda Made in Italy kroz valorizaciju i integraciju kulturnih i umjetničkih sadržaja s inovacijskim i tehnološkim elementima.

Izložba također slavi i povijesno prijateljstvo između Italije i Hrvatske tako snažno ukorijenjeno u njihovoj zajedničkoj pripadnosti mediteranskoj civilizaciji.

Postav izložbe podijeljen je u tri tematska područja; prvi prezentira Povijest zemalja i voda, naroda i kultura, drugi Vegetacije i mirise, a treći Mediteran danas.