Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Matrice: Zvuk' u Galeriji SC

Otvorenje izložbe radova nastalih u okviru edukacijskih umjetničko-istraživačkih projekata 'Matrice: Zvuk' i 'Matrice Zvuk II' Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu održat će se u subotu 15. travnja u zagrebačkoj Galeriji SC. 
vrijeme: 15.04.2023. - 25.04.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/events/1860237264334124/1860239304333920/

O projektima Matrice: Zvuk i Matrice: Zvuk II
 
U projektima su sudjelovali studenti/ce i alumni/e koji se u svome radu bave zvukom kao umjetničkim medijem. Centralne radionice obaju projekata održane su tijekom jednotjednih terenskih nastava u Gorskom kotaru (lipanj 2018., OLR Plemenitaš; srpanj 2022., Tršće) za vrijeme kojih su profesori/ce s ALU, PMF-a, FER-a i AUK, te umjetnici/e koji se u svom radu bave zvukom, održali predavanja o zvuku iz različitih područja (umjetničko, znanstveno) i polja umjetnosti (glazbena, likovna umjetnost).
 
Uz predavanja, svakodnevno su se održavale prezentacije, radionice i diskusije kroz koje su sudionici projekta proširili znanja o fenomenu zvuka i njegovim diskursnim obilježjima, istražujući iz različitih perspektiva, teorije i prakse likovne i glazbene umjetnosti, književnosti i temeljnih prirodnih znanosti, matematike i fizike. Potaknuti novim saznanjima, studenti/ce i alumni/e su, u suradnji s mentoricama, predavačima i voditeljima radionica, proveli interdisciplinarna istraživanja, osmislili te izveli umjetničke radove bazirane na zvuku.
 
Na izložbi u Galeriji SC u Zagrebu bit će predstavljena dva zvučna zapisa nastala na temelju pjesme Litra Danijela Dragojevića u kojima je istaknut narativni potencijal medija zvuka i pet pripadajućih grafičkih notacija nastalih na projektu Matrice: Zvuk iz 2018. godine, te sedam zvučnih, vizualnih i hibridnih radova nastalih u okviru projekta Matrice: Zvuk II iz 2022. godine.
Nakon izložbe izdat će se publikacija koja će obuhvatiti oba projekta, Matrice: Zvuk i Matrice: Zvuk II.
 
O projektu Matrice
Edukacijski umjetničko-istraživački projekt Matrice, pokrenut 2016. g., vezan je uz istraživanje pojma matrice u proširenom polju umjetnosti, znanosti i tehnologije. Projekt uključuje suradnju između više sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i AUK Sveučilišta u Osijeku. Kroz suradnju priznatih znanstvenika i umjetnika proširuju se znanja svih uključenih, osvještava se potreba za suradnjom i povezivanjem različitih područja, potiče umjetnička produktivnost te se poboljšavaju umjetničko-znanstvene kompetencije.
Do sada je održano šest jednogodišnjih tematskih projekata fokusiranih na određeni segment pojma matrice: 2016. Matrice: Grafika, 2018. Matrice: Zvuk, 2019. Matrice: Prostor slobode, 2020. Matrice: Botanika, 2021. Matrice: Informacije i 2022. Matrice: Zvuk II.
Izdane su tri publikacije projekata i održane četiri izložbe: prva izložba održana je u Galeriji OLR u Plemenitašu, a izložbe Matrice: Prostor slobode (2020.), Matrice: Botanika (2021.) i Matrice: Informacije (2022.) održane su u Galeriji SC u Zagrebu.
 
Izlažu - sudionici/e projekata
 
Zvuk: alumni/e Grafičkog i Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu: Andrej BeštakRužica Dobranić, Mihael Klanjčić, Petra Orbanić, Jelena Petric, Elena Štrok, Veronika Šindilj, Iva Zagoda, Lucija Žuti; alumna AUK Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Viktorija Križanović
 
Zvuk II: studenti/ice i alumni/e Grafičkog i Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu: Nataša Devčić, Anamarija Kvas, Ljubica Golubić, Vasja Irma Ivković, Ivana Krnjak, Mirta Vulelija, Nikola Marinčić; studentica FER-a Sveučilišta u Zagrebu Martina Kruljac; studentica Odsjeka za instrumentalne studije AUK Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Nataša Belaj
 
Voditeljice projekta i mentorice prof. art. Ines Krasić, prof. art Mirjana Vodopija, as. Iva Ćurić
 
Suradnici na projektu - predavači i voditelji radionica
doc. art. Ana Horvat, AUK, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijekizv. prof. dr. sc. Davor Horvatić, PMF, Sveučilište u Zagrebu; doc. dr. sc. Dario Bojanjac, FER, Sveučilište u Zagrebu.
Zvuk - Damir Prica Kafka, saksofonist, pijanist i kompozitor; prof. Sven Buić, mag. mus. kontrabas; Adam Donovan, medijski umjetnik; Ketrin Hochschuh, medijska umjetnica.
Zvuk II - prof. Zoran Šćekić, kompozitor; doc. art. Marko Tadić, ALU, Sveučilište u Zagrebu.

Izložba je otvorena do 25. travnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, a dio je popratnog programa 32. MBZ-a.
 
https://www.alu.unizg.hr/