Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Mateje Rusak 'Moja Rijeka' otvara se u Galeriji Rab

Otvorenje samostalne izložbe "Moja Rijeka" akademske umjetnice Mateje Rusak održat će se u ponedjeljak 15. srpnja u 21 sat u Galeriji Rab u sklopu Rapskog likovnog ljeta, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab. 
vrijeme: 15.07.2024. - 11.08.2024.
mjesto: Rab

Umjetnica će se predstaviti s ukupno 13 djela izvedenih u kombiniranoj tehnici koji su nastali tijekom prošle i ove godine. Riječ je o recentnom ciklusu kojim umjetnica obilježava punih 10 godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.
 
Rođena Varaždinka Mateja Rusak odabrala je Rijeku kao grad svog studija. Značajna tranzicija iz sjeverozapadne Hrvatske u plavetnilo lučkog grada na Kvarneru bitno se odrazila na umjetničinu percepciju svijeta i ljudi koji je okružuju, a morski kolorit zauvijek se utkao u njezin stvaralački svijet. Rijeka je za Mateju Rusak predstavljala mjesto življenja i studiranja u kojem je prirodno saživjela s novom okolinom i ljudima. Fascinirale su je riječke vizure - dizalice, luka, brodovi, beskonačna morska površina i obrisi otoka u daljini. U potpunosti joj je odgovarao karakter grada, temperament stanovnika te tempo i način života koji kao da su bili krojeni po njezinoj mjeri. Rijeka je za Mateju Rusak značila veliku životnu prekretnicu s obzirom da je planirala ostati živjeti i raditi u Rijeci po završetku studija. No, život je imao drugačije planove i kraj studija označio je i umjetničin povratak u Varaždin. Štoviše, povratak u rodni grad bio je obogaćen novim usvojenim znanjima, vještinama, iskustvima, ali i novim prijateljstvima.

Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol.

Izložba "Moja Rijeka" u Galeriji Rab ostaje otvorena do 11. kolovoza 2024.
 
FB-događanje